videoprilog Admira Pripoljca i Berine Pašalić (Federacija danas)

Dok ne budu zaostale plaće, topli obrok i rate kredita - neće u jame

U pogonima zeničkog rudnika ni danas nema proizvodnje. Kroz još jedan u nizu radničkih neposluha, rudari od menadžmenta ultimativno zahtijevaju isplatu aprilske plaće i toplog obroka, kao i isplatu sredstava koje su im banke zaplijenile jer preduzeće nije neuplatilo rate kredita. Nova blokada računa rudnika koji je opterećen višemilionskim dugovanjima još jednom je otvorila pitanje perspektive rudarenja na zeničkim ugljenokopima.

Dok ne budu isplaćene zaostale plaće, topli obrok, ali i novac za rate kredita koje rudnik nije uplatio bankama - rudari neće silaziti u jame.

„Radnici su došli na prozivku i otišli kućama. Ljude, bolan, jučer zovu - druge rate kredita im skida. Ja sam rekao - ovo je psihološki rat“, govori Elvedin Avdić, predsjednik Sindikata RMU Zenica.

No, rješenja ni na vidiku. Menadžment tvrdi da se sa svakom obustavom rada stvaraju novi gubici i da je finansijska situacija iz dana u dan sve teža. Račun rudnika blokiran je zbog 4,6 miliona duga prema dobavljačima te zbog tužbi bivših i sadašnjih radnika kojima nisu uplaćivani doprinosi. Ni tu nije kraj - za isplatu plaća nedostaje gotovo milion i pol maraka.

Kako je kazao Mensur Hukić, direktor ZD RMU Zenica, uzrok su nedovoljni prihodi rudnika zbog neisunjavanja planova proizvodnje uglja čijom se prodajom ne mogu izmiriti ni tekuće obaveze rudnika, kao što su plaće te obaveze dobavljačima i državi.

Svjesni su i rudari da je situacija najalarmantnija u zeničkom rudniku. Priča o restrukturiranju rudnika, koju je otvorila Vlada FBiH u prethodnom sazivu, barem iz perspektive Rudnika mrkog uglja Zenica, nije makla od svakodnevne problematike – blokiranih računa i radničkih neposluha.

„U Zenici više nego u drugim sredinama treba analizirati brojna pitanja, strukturu radne snage - treba vidjeti šta sve može biti, u skladu sa važečim zakonskim propisima, a na principu dobrovoljnosti, penzionisano da bi promijenili stukturu i odnos radne snage“, objašnjava Sinan Husić, predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH.

Član Sindikalnog odbora RMU Zenica Nedžad Duraković ističe kako toliko široki problemi i dugovanja po svim osnovama da rudnik iz mjeseca u mjesec konstantno upućuje zahtjeve za pomoć – ali da su viši nivoi nijemi: „Nadamo se da će promjenom vlasti doći neki bolji vjetrovi i iz Elektroprivrede i iz resornog ministarstva i Vlade - i da konačno riješe ako je budućnost Rudnika u proizvodnji i ulože nešto novca“.

Prethodne blokade računa rješavane su gledanjem kroz prste, a nedostatak novca kroz pozajmice vladajućeg društva. Trenutno nema naznaka hoće li i ovaj put finansijski požar na zeničkim ugljenokopima biti ugašen na sličan način, kako bi komorati makar dobili zaostala primanja. No, sasvim sigurno je - jedino sistemsko rješenje za nagomilane probleme je i pravo rješenje. Do tada, čini se, na ovom rudniku bi se priča o problemima i rudarskom nezadovoljstvu mogla ponavljati iz mjeseca u mjesec.

federalna.ba

RMU Zenica Rudnik mrkog uglja Zenica Zenica rudnik
Arcelor Mittal Zenica Arcelor Mittal Zenica Federalni radio
0 22.09.2023 19:50