videoprilog Branke Dakić (Dnevnik 2)

Dodik i Bećirović u oštroj polemici oko deblokiranja finansijskih sredstava RS-u

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je s članovima Radne grupe za regiju zapadnog Balkana koje je pozvao da, po uzoru na Sjedinjene Američke Države i Ujedinjeno Kraljevstvo, uvedu mnogo oštrije sankcije prema Miloradu Dodiku. Deblokiranje određenih finansijskih sredstava Evropske unije predsjedniku RS-a, koji otvoreno provodi antidržavnu i antizapadnu politiku, kaže Bećirović, predstavljalo bi užasno loš potez.

Podsjetimo, jučer je u Mostaru Milorad Dodik istakao da je pozitivno što njegovi partneri iz državne vlasti na međunarodnoj sceni lobiraju i zalažu se da se RS-u deblokiraju finansijska sredstva.

Na Dodikov odgovor nije trebalo dugo čekati. Kaže da Bećirović misli da treba da nestane RS, a prvi korak u tome bio bi da nestane Milorad Dodik.

Nakon što je Bećirović pozvao zemlje Evropske unije da, po uzoru na Ameriku i Ujedinjeno Kraljevstvo uvedu oštrije sankcije prema Dodiku, jer se, kako je istakao, radi o političaru koji ugrožava Dejtonski mirovni sporazum i prijeti suverenitetu i integritetu Bosne i Hercegovine, oglasio se i Dodik. Kaže da je Bećirović nesposoban političar, zadojen mržnjom prema RS-u.

„To što on radi, a radi sljedeće, aplaudira avionima koji prolaze i tuđim silama, jasno se podmeće pod uticaj tih drugih i očekuje od njih da mu riktaju državu kako on misli da treba, a on misli da treba da nestane RS, a prvi korak u tome bi bio da nestane Milorad Dodik“

Istakao je da RS ostaje pri stavu da direktno i na svojoj teritoriji bira člana Predsjedništva BiH. Komentarišući izjavu šefa Delegacije Evropske unije u BiH Johanna Sattlera da, zbog brojih problema u pravosuđu BiH, kriminalizacija klevete nije moguća, Dodik kaže da su aranžmani u pravosuđu BiH bili kreirani iz Evropske unije i OHR.

„Bilo bi normalno da je on rekao da u drugim zemljama EU postoji isto takvo uređenje. Niko to ne radi da bi to bila hajka na bilo koga. Radi se o tome da podignemo veći nivo odgovornosti svih i da se promoviše pravo i profesionalno novinarstvo.“

Dodik tvrdi da već postoji parlamentarna većina za usvajanje rezolucije o zaštiti Srba na Kosovu, koja bi se pred poslanicima Narodne skupštine trebala naći već na narednom zasjedanju.

federalna.ba

Denis Bećirović Milorad Dodik
Denis Bećirović akreditivno pismo Bosna i Hercegovina
0 20.06.2024 13:19
Milorad Dodik Miloš Lukić
0 19.06.2024 16:38
Milorad Dodik
0 17.06.2024 16:45