Cuba Gooding Jr. se nagodio u tužbi za silovanje
(Izvor: EPA-EFE/Jefferson Siegel / POOL)

Cuba Gooding Jr. se nagodio u tužbi za silovanje

Glumac Cuba Gooding Jr. nagodio se u parnici s neimenovanom ženom koja ga je optužila da ju je silovao u hotelskoj sobi u New Yorku 2013. godine. Dolazi to u trenutku kada je trebao započeti odabir porote u saveznom građanskom suđenju u kojem se očekivalo i štetno svjedočenje protiv njega.

Ovaj 55-godišnji dobitnik Oscara odbacio je optužbe i insistira na tome da je njegova interakcija sa ženom bila obostranom voljom. Optužen je za prisilno dodirivanje od strane desetaka žena. Uvjeti nagodbe nisu objavljeni.

Prošle godine, Gooding je priznao krivicu da je poljubio ženu bez njenog pristanka.

U tom slučaju pošteđen je zatvora ili kriminalne prošlosti, a optužbe koje se odnose na tri osobe koje su ga također optužile odbačene su u sklopu sporazuma o priznanju krivnje s tužiteljima.

Naređeno mu je šestomjesečno savjetovanje o alkoholu i ponašanju. No, svjedočenje te tri žene, koje kažu da ih je glumac zlostavljao između 2009. i 2019., trebalo je uslijediti upravo u ovom građanskom postupku na Manhattanu.

Tužba koja je sada riješena pokrenuta je 2020. u ime žene identificirane samo kao N.N. Tužitelj je tražio 6 miliona dolara odštete. Žena je tvrdila je da joj se u ljeto 2013. Gooding predstavio u lokalnom restoranu i pozvao je na piće u hotel Mercer u Sohou, gdje je odsjeo.

U hotelu joj je, tvrdila je, glumac rekao da se mora presvući, pozvao ju je u svoju sobu na petom katu i počeo se skidati. Žena je rekla da je pokušala otići, ali da joj je  Gooding prepriječio put, gurnuo je na krevet, "nije htio prestati" dodirivati ​​je, "agresivno joj je skinuo donje rublje i dvaput penetrirao u nju". Odvjetnik koji je u to vrijeme zastupao optuženog nazvao je optužbe "potpuno lažnima i klevetničkim".

Predsjedavajući sudac je prošle sedmice odlučio da će dopustiti svjedočenje tri svjedoka protiv Goodinga jer su slučajevi bili "dovoljno slični" navodima tužitelja.

Jedna žena, Kelsey Harbert, rekla je prošle godine da je prethodna nagodba Goodinga o priznanju krivnje bila "razočaravajuća više nego što se riječima može opisati".

Odabir porote na suđenju trebao je započeti u utorak, ali ni Gooding ni odvjetnici nijedne strane nisu se pojavili. Upis na sudskom elektronsom spisu predmeta glasi: "SUĐENJE OTKAZANO. Razlog otkazivanja: Stranke su riješile stvar."

federalna.ba/BBC

Cuba Gooding Jr. silovanje
Premier liga silovanje
0 24.04.2024 11:54
Argentina fudbaleri suđenje silovanje
0 19.03.2024 10:40
Gerard Depardieu optužba silovanje
0 20.12.2023 13:10
Sean Diddy Combs optužba silovanje
0 24.11.2023 11:19