CIKBiH:  Izborna administracija je nezavisna i nepristrasna u svom radu
(Izvor: Fena)

CIKBiH: Izborna administracija je nezavisna i nepristrasna u svom radu

Reagirajući na Informaciju Vlade Republike Srpske objavlјenu na službenoj web stranici, 6. aprila, kojom se pozivaju članovi organa za provođenje izbora iz RS-a da podnesu ostavke, iz Centralne izborne komsije Bosne i Hercegovine naglašavaju da su sve izborne komisije, kao i birački odbori, dužni postupati nezavisno i nepristrasno, poštovati Ustav i zakone Bosne i Hercegovine, te vjerno i savjesno obavlјati dodijelјene dužnosti.  

Iz CIK-a BiH podsjećaju da je članom 2.9 Izbornog zakona BiH, između ostalog, propisana isklјučiva nadležnost Centralne izborne komisije BiH da koordinira, nadgleda i reguliše zakonitost rada svih izbornih komisija i biračkih odbora. 

Izbornim zakonom BiH nije predviđena bilo kakva uloga drugih izbornih komisija u provođenju ovih ovlaštenja Centralne izborne komisije BiH, niti mogućnost ove institucije da ova ovlaštenja prenese na bilo koju drugu izbornu komisiju.

Od svih članova izborne administracije, očekujemo zakonito i profesionalno postupanje koje nije u službi političkih interesa i zahtjeva, a sve u cilјu zakonite pripreme, organizacije i provođenja Lokalnih izbora 2024. godine, saopćeno je iz Ureda za informiranje CIK BiH. 

federalna.ba/Fena

CIK BiH