Britanski premijer suočiće se večeras s glasanjem o povjerenju
(Izvor: EPA/ANDY RAIN)

Britanski premijer suočiće se večeras s glasanjem o povjerenju

Boris Johnson suočit će se večeras s glasanjem o povjerenju nakon što je dovoljan broj zastupnika u parlamentu podnio zahtjev za pokretanje ovog postupka.

Predsjednik komiteta Konzervativne stranke 1992. Sir Graham Bradley najavio je da će se glasanje o povjerenju održati u ponedjeljak naveče.

Saopštenje je uslijedilo nakon spekulacija tokom vikenda da je dostignut prag od 15 posto poslanika koji traže glasanje o povjerenju.

Najmanje 54 konzervativna člana parlamenta morala su službeno uputiti zahtjev Bradyu, za glasanje o povjerenju kako bi bilo ono pokrenuto.

Bradley je rekao u ponedjeljak da će glasanje o povjerenju biti održano večeras između 18 i 20 sati, a rezultat će biti objavljen ubrzo nakon toga.

Ukoliko poslanici izglasaju nepovjerenje Johnsonu, britanski premijer će morati podnijeti ostavku na tu funkciju, a borba za čelnika vlade će početi odmah nakon toga.

Johnson je mjesecima bio na meti žestokih kritika zbog organizovanja zabava u Down Streetu u jeku lockdowna u njegovoj zemlji tokom pandemije koronavirusa.

federalna.ba/AA

Boris Johnson glasanje o povjerenju