Britanski konzervativci pokušavaju ubrzati izbore za Johnsonovog nasljednika

Britanski konzervativci pokušavaju ubrzati izbore za Johnsonovog nasljednika

Komitet britanske Konzervativne stranke koji nadzire natjecanje za izbor zamjene premijera Borisa Johnsona pokušat će da suzi broj kandidata na dva imena do 20. jula, saopćio je jedan od članova komiteta u subotu.

Takozvani Komitet 1922 odredit će tačna pravila i vremenski ovir za natjecanje u narednoj sedmici nakon što je Johnsona prinudila na ostavku vlastita stranka. Mnogi poslanici insistiraju na ubrzanju procesa.

Četvero konzervativnih poslanika zvanično je potvrdilo svoju namjeru da postanu naredni stranački čelnici, ali se očekuje da se još desetak ostalih natječe za tu poziciju.

Konzervativni poslanici održat će niz glasanja s ciljem  smanjenja broja natjecatelja na konačna dva kandidata, koji će se nakon toga suočiti s glasanjem putem pošte šireg članstva Konzervativne stranke.

- Mi očigledno želimo da to učinimo i ja mislim da će kandidati to priznati, da je naš cilj eliminacija iz utrke kandidata koji očigledno nemaju dovoljno podrške da uđu u dva finalna mjesta u relativno ranoj fazi glasanja - izjavio je čuvar trezora Komisije 1922 Geoffrey Clifton-Brown za Times Radio, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Boris Johnson
Kremlj Boris Johnson prijetnja raketama
0 30.01.2023 12:42
Vladimir Putin Rusija raketni napad Boris Johnson
0 30.01.2023 07:56
Boris Johnson vodstvo konzervativaca povlačenje
0 24.10.2022 08:31
Boris Johnson Velika Britanija Liz Truss
0 22.10.2022 14:54