Boris Johnson posjetio Kijev na Dan nezavisnosti Ukrajine
(Izvor: Twitter/Boris Johnson)

Boris Johnson posjetio Kijev na Dan nezavisnosti Ukrajine

U iznenadnoj posjeti Kijevu, na Dan nezavisnosti Ukrajine, britanski premijer Boris Johnson obećao je u srijedu novu podršku toj zemlji.

Johnson se sastao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i najavio paket pomoći od 54 miliona funti (oko 63,5 miliona dolara), uključujući bespilotne sisteme za nadzor i raketne sisteme.

Iz Johnsonove kancelarije saopšteno je da je on rekao Zelenskom da Ukrajina može i hoće pobijediti Rusiju u ratu.

Pozvao međunarodnu zajednicu "da ostane na svom kursu u Ukrajini, jer ona nastavlja hrabro braniti svoj suverenitet šest mjeseci nakon Putinove brutalne i ilegalne invazije".

"Proteklih šest mjeseci Velika Britanija je stajala rame uz rame s Ukrajinom, podržavajući ovu suverenu zemlju da se odbrani od ovog varvarskog i ilegalnog osvajača. Današnji paket podrške daće još jedan podsticaj hrabrim i otpornim ukrajinskim oružanim snagama, omogućavajući im da nastave da potiskuju ​​ruske snage i bore se za svoju slobodu", rekao je Johnson.

On je dodao:

"Svima nam je važno ono što se događa u Ukrajini, zbog čega sam danas ovdje da bih poručio da je Velika Britanija uz vas i da će biti uz vas u danima i mjesecima koji dolaze, a vi možete i hoćete pobijediti".

Velika Britanija je od početka rata 24. februara do sada obezbijedila više od 2,3 milijarde funti vojne i finansijske pomoći Ukrajini.

federalna.ba/AA

Boris Johnson
Boris Johnson vodstvo konzervativaca povlačenje
0 24.10.2022 08:31
Boris Johnson Velika Britanija Liz Truss
0 22.10.2022 14:54
Velika Britanija Liz Truss Boris Johnson
0 20.10.2022 22:23
Boris Johnson oproštajni govor
0 06.09.2022 11:10