videoprilog Azre Bećirović (Federacija danas)

80 godina od kako je Tuzla postala najveći oslobođeni grad od fašista

Prije 80 godina Tuzla je bila najveći oslobođeni grad od fašista u Evropi. Drugi oktobar Tuzla slavi kao dan oslobođenja. Taj događaj smatra se jednim od najvećih vojnih i političkih događaja - i u Bosni i Hercegovini i u regiji. Onog što je Tuzla dala u tadašnjoj narodnooslobodilačkoj borbi danas su se prisjetile brojne delegacije.

Na današnji dan 1943. godine Tuzla je postala najveći oslobođeni grad u fašizmom pokorenoj Evropi. Paradoks, dok Tuzla obilježava ovaj značajan datum, naša država suočava se sa fašističkim izjavama pojedinih političkih aktera. Možemo protiv fašizma, zajedno, poručeno je sa obilježavanja.

Kako je kazao premijer FBiH Nermin Nikšić (SDP): “Tuzla je 80 godina primjer kako se može održati suživot, multietničnost, zajedništvo, jedinstvo: “Opredijelili smo se za kompromis, opredijelili smo se za politiku pružene ruke i nećemo se umoriti dok postoji i najmanja šansa da BiH bude onakva kakva je danas Tuzla”.

“To je u krvi naših građanki i građana i mi ljubomorno njegujemo i čuvamo ovu ideju Tuzle za koju smo sigurni da je najbolji promotor i najbolji put za čitavu Bosnu i Hercegovinu”, istakao je gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić (SDP).

Antifašizam, zajednički život i poštivanje različitosti nešto je po čemu je Tuzla poznata. Ideja bi trebala biti raširena na sve dijelove naše zemlje. Prepoznati fašizam u svim njegovim oblicima i kako se boriti protiv njega.

Premijer TK-a Irfan Halilagić (SDA) poručio je da svi trebamo premostiti razlike koje postoje: “Bilo one stranačke, nacionalne, vjerske ili kakve druge - a sve u jednom cilju, da očuvamo suverenitet, integritet i nezavisnost Bosne i Hercegovine”.

“Nema ni Draže, ni Ante ni Hitlera ni Musolinija - a mi na ovakvim mjestima često obnavljamo partizanske bitke i bijemo bitke sa mrtvim fašistima, a oko nas rastu mali fireri”, upozorava Sead Đulić, predsjednik SABNOR-a BiH.

Šansa za bolje sutra jesu buduće generacije. One moraju čuvati i njegovati ideju različitosti i multikulturalnosti, pa borba od prije 80 godina neće izgubiti svoj značaj.

federalna.ba

Tuzla Dan oslobođenja
Lumiwings Tuzla Međunarodni aerodrom Tuzla
0 01.12.2023 17:24
Tuzla saobraćajna nesreća
0 23.11.2023 20:25
HDZ BIH Predsjedništvo HDZ BiH Dragan Čović Tuzla
0 10.11.2023 16:43