Zvizdić: Trojka na državnom nivou dobila više u odnosu na prethodni mandat Vijeća ministara BiH

Zvizdić: Trojka na državnom nivou dobila više u odnosu na prethodni mandat Vijeća ministara BiH

Loše odluke stranačkog rukovodstva, davanje prednosti podobnim, a ne sposobnim, agresivni i neargumentovani napadi na političke neistomišljenike, kritizerstvo i medijsko spinovanje suprotno zdravom razumu je dovelo SDA u situaciju u kojoj se nalazi - da ima dobar izborni rezultat, a nikakav koalicioni kapacitet, jer sa aktuelnim stranačkim vrhom niko ne želi da razgovara, pregovara i bilo šta dogovara, poručio je putem društvenih mreža predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić.

- I umjesto da se posvete stvarnim razlozima unutrašnje i međunarodne političke izolacije i problemom daljeg osipanja kvalitetnih kadrova, o čemu svjedoči izlazak Alme Čolo, pojedini visokopozicionirani predstavnici SDA se i dalje bave izmišljanjem neprijatelja i lažnim podacima o navodnoj “izdaji” Trojke - kaže Zvizdić.

Kako kaže, pri tome kao ključni argument koriste tezu da se bošnjačke pozicije na državnom nivou ustupaju Srbima i Hrvatima, što je "apsolutna laž, jer je matematika egzaktna nauka koja je imuna na populizam, laž i manipulaciju".

Zvizdić je pritom priložio tabele koje pokazuju da su u mandatu od 2018. do 2022. u sastavu Vijeća ministara BiH (SDA - SNSD - HDZ - DF) bila četiri Srbina, tri Bošnjaka i tri Hrvata.

U sastavu aktuelnog Vijeća ministara BIH (Trojka - HDZ - SNSD) probosanski blok ima jednog ministra više: tri Bošnjaka plus jedan Ostali, tri Srbina i tri Hrvata.

- U sektoru finansija koji pojedinci iz SDA navode kao krunski, a u stvari izmišljeni dokaz da su bošnjačka mjesta prepuštena Srbima ili Hrvatima, Bošnjaci imaju iste pozicije i isti broj mjesta kao i u prethodnom mandatu Viježa ministara BiH (SDA + SNSD + HDZ + DF) i zlonamjerna je laž da je neko bošnjačko mjesto prepušteno Srbima ili Hrvatima, što se može jasno vidjeti iz priložene tabele  - navodi Zvizdić.

Na kraju je demantirao tvrdnje o policijsko-obavještajnom sektoru, "u kojem se po ko zna koji put iznose netačne tvrdnje o ustupanju bošnjačkih mjesta Srbima ili Hrvatima".

- Dakle, Bošnjaci i u policijsko-obavještajnom sektoru imaju iste pozicije i isti broj mjesta kao i u prethodnom mandatu Vijeća ministara BIH (kada su vlast činili SDA + SNSD + HDZ + DF), s veoma bitnom razlikom da ovaj put direktor OSA-e ima validnu diplomu, tako da možemo konstatovati da je zlonamjerna laž da je u ovome sektoru neko bošnjačko mjesto prepušteno Srbima ili Hrvatima - kaže Zvizdić, prilažući tabelu po kojoj je "jasno i istinito prikazan raspored rukovodećih pozicija u pomenutom sektoru".

- Prema tome, istina je sljedeća: Trojka je dobila jednog ministra u Vijeću ministara BIH više nego što je to bilo u vrijeme prethodnog Vijeća ministara BiH koje su činili SDA + SNSD + HDZ + DF, dok je istovremeno u kvantitativnom pogledu povećala ukupan broj rukovodećih pozicija na državnom nivou. I na kraju, smatram da je na probosansku političku scenu neophodno vratiti potreban nivo međusobnog političkog uvažavanja, argumentovanog dijaloga, stranačkog i ličnog integriteta i dostojanstva, jer je previše mržnje, ličnih animoziteta, teorija zavjere i neargumentovane zaštite lažnih “nacionalnih vođa” i doživotnih stranačkih šefova - zaključio je Zvizdić.

federalna.ba/Fena

Denis Zvizdić
Tineke Strik Denis Zvizdić Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine Parlamentarna skupština BiH
0 04.04.2024 16:41
Vrhovni sud BiH Denis Zvizdić
0 02.04.2024 15:41
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH Vrhovni sud BiH Denis Zvizdić
0 02.04.2024 08:16