Zvizdić  se sastao s državnom ministricom za Evropu i klimu MVP Njemačke

Zvizdić se sastao s državnom ministricom za Evropu i klimu MVP Njemačke

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Denis Zvizdić sastao se danas s državnom ministricom za Evropu i klimu u Ministarstvu vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Annom Lührmann. Razgovarali su o ekonomskoj i političkoj situaciji u BiH i o bilateralnim odnosima između dvije zemlje, saopćio je  Sektor za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BIH.

Predsjedavajući Zvizdić je zahvalio na podršci koju je SR Njemačka davala tokom procesa dobijanja kandidatskog statusa Bosni I Hercegovini za članstvo u Evropskoj uniji i za podršku ka NATO integracijama. Istaknuo je i značaj povratka Njemačke u EUFOR-ovu Althea misiju.

U saopćenju se navodi da je ministrica Lührmann istaknula da je budućnost BiH u Evropskoj uniji i da je SR Njemačka zainteresirana za situaciju u regionu Zapadnog Balkana. Naglasila je važnost nastavka procesa reformi i ispunjavanja 14 prioriteta  iz Mišljenja Evropske komisije kao i neophodnih ekonomskih reformi. Ponovila je da SR Njemačka vidi Bosnu i Hercegovinu kao jedinstvenu, suverenu, multietničku i multikonfesionalnu državu i da će SR Njemačka nastaviti pružati podršku BiH na tom putu. Rekla je da se BiH nalazi u srcu Evrope i da pripada Evropskoj uniji, te da se proces priključivanja treba realizirati.

Sastanku je prisustvovao i ambassador SR Njemačke u BiH Thomas Fitschen, saopćeno je.

federalna.ba/Fena

Denis Zvizdić