Zvaničnici iz 68 zemalja prisustvovali ispraćaju iranskog predsjednika u Teheranu
(Izvor: Reuters)

Zvaničnici iz 68 zemalja prisustvovali ispraćaju iranskog predsjednika u Teheranu

Visoki zvaničnici iz najmanje 68 zemalja prisustvovali su u srijedu u Teheranu ispraćaju iranskog predsjednika Ebrahima Raisija i njegovih pratilaca poginulih u padu helikoptera u nedjelju.

Komemoracija je upriličena nekoliko sati nakon što je stotine hiljada ljudi učestvovalo u pogrebnoj povorci u iranskoj prijestolnici za Raisija i druge poginule u nesreći.

Strane zvanice primili su vršilac dužnosti predsjednika Mohammad Mokhber, vršilac dužnosti ministra vanjskih poslova Ali Bagheri Kani i drugi vladini zvaničnici.

Ispraćaju su prisustvovali katarski emir Tamim bin Hamad Al Thani, irački premijer Mohammed Shia al-Sudani, pakistanski premijer Shehbaz Sharif i azerbejdžanski premijer Ali Asadov.

Predsjednik Tunisa Kais Saied, predsjednik Sirije Bashar al-Assad, predsjednik Tadžikistana Emomali Rahmon i predsjednici parlamenata Libana, Alžira, Kazahstana, Etiopije, Malija, Rusije i Uzbekistana također su prisustvovali i odali počast.

Prisutan je bio i potpredsjednik Turske Cevdet Yilmaz i ministar vanjskih poslova Hakan Fidan.

Prisutni su bili i ministri vanjskih poslova Libana, Egipta, Tunisa, Saudijske Arabije, Kuvajta, Uzbekistana, Tadžikistana, Bjelorusije, Armenije, Azerbejdžana, Šri Lanke, Afganistana, Pakistana, Venecuele i Jordana.

Lider Hamasa Ismail Haniyeh također je bio prisutan i održao je sastanak sa iranskim vrhovnim vođom ajatolahom Alijem Khameneijem.

Raisijevo tijelo će biti prebačeno u njegov rodni grad Meshad gdje će u četvrtak biti ukopan u hramu "Imama Reze".

Amir-Abdollahian će biti sahranjen u hramu "Shah Abdul Azim" na jugu Teherana u četvrtak ujutro, prema želji njegove porodice.

Raisi, osmi iranski predsjednik od Islamske revolucije 1979., služio je kao čuvar hrama "Imama Reze" nekoliko godina prije nego što je postao prvi čovjek iranskog pravosuđa 2019., a zatim i predsjednik 2021. godine.

Helikopter u kojem su bili iranski predsjednik Raisi te ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian, guverner Istočnog Azerbejdžana Malik Rehmati i voditelj molitve petkom u gradu Tabriz imam Ayatollah Al-Hashem, u nedjelju se srušio dok se vraćao s ceremonije otvaranja brane na granici s Azerbejdžanom. Kasnije je potvrđeno da u nesreći nije bilo preživjelih.

federalna.ba/AA

Ebrahim Raisi
Ebrahim Raisi Svijet
0 24.05.2024 17:14
Ebrahim Raisi ukopan Iran
0 24.05.2024 09:15
Teheran Ebrahim Raisi oproštaj
0 22.05.2024 09:14
Iran žalost Ebrahim Raisi
0 21.05.2024 09:02
Iran predsjednički izbori Ebrahim Raisi
0 20.05.2024 22:10