Žunić: Prilagoditi brzinu kretanja i koristiti zimsku opremu

Svakog dana na putevima u BiH događaju se saobraćajne nesreće, često i sa tragičnim ishodom. Skoro da nema dana da ne pročitamo da se dogodila neka saobraćajna nesreća. Saobraćajne nesreće češće se dešavaju zimi nego ljeti s obzirom na lošu putnu infrastrukturu, neprilagođenu brzinu kao i loše uvjete na cesti.

Inžinjer saobraćaja i komunikacija Aladin Žunić navodi da je najčešći uzrok saobraćajnih nesreća u zimskom periodu loše stanje cestovne infrastrukture.

"Nekorištenje zimske opreme ili loši zimski pneumatici, u lošem stanju koji u kombinaciji sa ovakvim vremenom prouzrokuju veliki broj saobraćajnih nezgoda."

O mladim ljudima koji svaki dan snimaju i postavljaju na društvene mreže snimke brze vožnje po ledu i cesti kaže: "Kakvu pouku drugi mladi vozači mogu izvući iz tih videa nego da i oni pokušaju to isto. Ja uvijek to posmatram na način da to samo predstavlja izazov da neko napravi još bolji video, odnosno da odradi još veći izazov. To se najviše odnosi na neprilagođenu brzinu, kršenje saobraćajnih pravila i propisa."

Žunić ističe da je prosječna starost vozila između 16 i 17 godina.

"Prilagoditi brzinu kretanja, koristiti zimsku opremu. Kada uzmemo u obzir mlade vozače svakako trebaju da uzmu u obzir šta konkretno gledaju i od koga uče o saobraćajnim propisima, odnosno o načinu vožnje. Treba uvijek sagledati sve činjenice i uzeti ono što je za njih najkorisnije, što će im sutra možda spasiti život na cestama."

federalna.ba

Aladin Žunić Saobraćaj
putevi snijeg Saobraćaj
0 27.02.2023 07:45
Saobraćaj promet Zenica ZDK
0 09.02.2023 21:51
Saobraćaj promet propisi
0 27.09.2022 21:18
Aladin Žunić USK saobraćajne nesreće
0 27.09.2022 17:22