Zoom poboljšao procjene poslovnih rezultata

Zoom poboljšao procjene poslovnih rezultata

Američka tehnološka kompanija Zoom povisila je procjenu godišnjih prihoda, istaknuvši snažnu potražnju za softverom za videosastanke u vrijeme pandemije koronavirusa.

Tvrtka sada očekuje prihode veće od 2,5 milijardi dolara, dvostruko veće no što su predvidjeli u ožujku. U prošloj financijskoj godini iznosili su 622,7 milijuna dolara.

Procjenu prihoda podigli su već treći puta u ovoj godini, napominje BBC.

Zoomu je pandemija stvorila uvjete da preraste status malene kompanije koja je pokrivala tehnološku tržišnu nišu, budući da su milijuni ljudi širom svijeta počeli koristiti njegovu aplikaciju za druženje s obitelji i prijateljima, sudjelovanje u nastavi i susrete s kolegama.

Sve više kompanija plaća za uslugu video-veze, prilagođavajući se "novom svijetu rada koji nije vezan za određenu lokaciju", objasnio je osnivač i izvršni direktor Zooma Eric Yuan u ponedjeljak.

Krajem listopada, posljednjeg mjeseca u Zoomovom trećem fiskalnom tromjesečju, kompanija je imala gotovo 434 tisuće poslovnih korisnika s više od 10 zaposlenih, gotovo šesterostruko više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Prihodi su im u tom razdoblju gotovo upeterostručeni, na 777 milijuna dolara. Dobit je poskočila s 2,2 milijuna na 198,4 milijuna dolara.

U posljednja tri mjeseca financijske godine očekuju prihode u rasponu od 806 do 811 milijuna dolara.

Investitore zanima kako će se Zoom nositi s postupnim iščezavanjem nevolja koje je donijela pandemija.

Financijska direktorica Zooma Kelly Steckelberg rekla je da je tvrtka i dalje „optimistična", upozorivši ipak investitore da imaju na umu da se još uvijek uglavnom ne zna kakvi će točno biti razmjeri pandemije covida-19 i s njom povezanih gospodarskih problema.

Iako će mnoga manja poduzeća i pojedinačni korisnici napustiti Zoom kako se život postupno bude normalizirao, više će se raditi na daljinu nego do sada, dodala je Steckelberg.

federalna.ba/Hina