videoprilog Mujesire Purić (Federacija danas) (Izvor: Fena)

Zenički univerzitet tokom ove godine predsjedava Rektorskom konferencijom BiH

Univerzitet u Zenici (UNZE) tokom 2021. godine predsjedava Rektorskom konferencijom/zborom Bosne i Hercegovine (RK/ZBiH), koju čini osam javnih univerziteta, a već u ponedjeljak, 8. januara, s početkom u 14.00 sati, bit će i domaćin prve ovogodišnje sjednice Skupštine - najavio je u izjavi za Fenu rektor UNZE-a te novi predsjednik RK/ZBiH prof.dr.sc. Damir Kukić. 

UNZE je najmlađi javni univerzitet u BiH te će, napominje Kukić, ove godine tek drugi put od svog osnutka predsjedavati RK/ZBiH.

-To nam predstavlja i veliku čast. Mi smo, praktično, pripremili dvije sjednice, jedna će biti radnog karaktera, na kojoj ćemo razmijeniti mišljenja o realizaciji nastave u zimskom semestru.

Nažalost, i ovaj se semestar odvija pod određenim, vrlo neugodnim okolnostima zbog djelovanja virusa korona, u kojima nastojimo da sačuvamo zdravlje studenata i zaposlenika. Sve to iziskuje i određene specifičnosti u realizaciji nastavnog procesa pa ćemo razmijeniti iskustva – najavljuje Kukić.

Tema sjednice, kaže, bit će i drugi problemi koje imaju, a jedan od njih je i angažman spoljnih saradnika, odnosno sklapanje ugovora o realizaciji nastave sa spoljnim saradnicima na bh. univerzitetima.

-Ono što je na neki način predviđeno izmjenama i dopunama Zakona o porezima Federacije BiH,  je nešto što može otežati rad svih javnih univerziteta.

Posebno u FBiH, jer se izmjene odnose na veći bh. entitet. Mi smo inicirali, kao prvo, analizu postojećih zakonskih odredbi te analizu izmjena i dopuna tog zakona o porezima- šta bi to konkretno značilo u pojedinim fazama angažmana spoljnih saradnika. Tragom tih analiza, formirali smo jednu komisiju i zatražili sastanak kod federalne ministrice finansija Jerke Milićević - napominje Kukić.

Nada se i skoroj realizaciji tog sastanka, s obzirom na to da je, napominje, Porezna uprava FBiH, prakično, pod ingerencijom tog ministarstva.

-Jednostavno, želja nam je da se čuje glas, ne samo RK/ZBiH, nego akademske zajednice, kad je u pitanju održavanje kvaliteta nastave na javnim univerzitetima pa, zašto ne reći, i privatnim.

Ali, uglavnom, inspekcije dolaze na javne univerzitete. Posebno su u proteklom periodu inspekcijskom nadzoru bili izloženi univerziteti u Tuzli i Zenici - ističe Kukić.

Ako univerziteti, upozorava, nemaju novčana sredstva i saglasnosti osnivača da zapošljavaju nove kadrove, u nekim su segmentima prinuđeni angažirati spoljne saradnike.

-To bi, jednostavno, značilo zatvaranje pojedinih studijskih programa pa, čak, i fakulteta. A da ne govorimo da taj princip,  da svako radno mjesto, po sistematizaciji, moramo popuniti, jednostavno ne odgovara principu djelovanja visokog obrazovanja.

Zbog koncepta mobilnosti, kvaliteta nastave...uvijek trebate angažirati stručnjake iz oblasti, ali koji dolaze iz drugih sredina, radi razmjene iskustva. Ako imate posebno kvalitetnog stručnjaka sa nekog drugog univerziteta, naravno da je čast i obaveza da, na neki način, imate ga u nastavi na svom konkretnom studijskom programu - podvlači Kukić.

Ipak je, kaže, logika u oblasti visokog obrazovanja da se mogu razmjenjivati ideje. Akademska pitanja, pitanja razvoja visokog obrazovanja, uvijek zahtjevaju što veću propulzivnost, zahtjevaju učešće što većeg broja stručnjaka iz različitih oblasti...da bi iskustva, znanja i, onda, kompetencije koje stječu studenti bile što kvalitetnije.

Kao rektoru UNZE-a, napominje, posebno mu je drago da je njegov univerzitet, a nakon „poražavajućih rezultata iz jula prošle godine“, kada su na Webometrics listi bh. univerziteta pali sa sedmog na 14. mjesto, u momentu preuzimanja predsjedavanjem RK/ZBiH, zabilježili značajan skok na toj listi.

-Tada sam dobio obećanje stručnjaka za informatiku da je bila riječ samo o korištenju jednog drugog pretraživača koji ne prepoznaje sve linkove koji su vezani za aktivnosti UNZE-a te da će rezultati u januaru ove godine biti puno bolji.

Mi smo se, praktično, vratili na to mjesto koje smo imali u julu, tačnije, sada smo osmi po toj listi u BiH, jer nas je, u međuvremenu, preteklo Sveučilište Mostar. Nadam se da ćemo u narednom periodu učiniti određene aktivnosti, ono što je objektivno, da pokušamo popraviti tu poziciju – ističe Kukić.

U nastavku radne, odnosno na svečanom dijelu sjednice, najavljuje Kukić, zaslužnim će pojedincima iz akademskog svijeta, a koji su doprinjeli razvoju pojedinih univerziteta/sveučilišta ili su generalno unaprijedili visoko obrazovanje u BiH, biti dodijeljena priznanja „Plaketa RK/ZBiH“. 

Plakete će dobiti prof. dr. sc. Dženana Gačo, prof. dr. sc. Milan Kulić, prof. dr. sc. Rajko Kuzmanović, prof. dr. sc. Fuad Ćatović, prof. dr. sc. Vlado Majstorović, prof. dr. sc. Mitar Novaković, prof. dr. sc. Dr. h. c. Sabahdin Ekinović, prof. dr. sc. Miloš Trifković te posthumno prof. dr. sc. Stefan Sunarić.

federalna.ba/Fena

UNZE RK/ZBiH
prehrana studenti UNZE Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica
0 06.04.2024 21:19
UNZE Filozofski fakultet
0 13.03.2024 18:40
Vlada ZDK kolektivni ugovor UNZE
0 19.01.2024 11:01
Univerzitet u Zenici UNZE štrajk
0 28.12.2023 22:08
UNZE Zaustavimo femicid u Bosni i Hercegovini femicid performans Zenica
0 06.12.2023 18:57