Zenički rudari spremni obnoviti proizvodnju i sutra sići u jamu Raspotočje
(Izvor: Fena/Arhiva)

Zenički rudari spremni obnoviti proizvodnju i sutra sići u jamu Raspotočje

Samostalni sindikat Zavisnog društva Rudnik mrkog uglja “Zenica”, a nakon saznanja da im je Uprava Elektroprivrede BiH na današnjoj sjednici odobrila vanredno plaćanje dijela ugovorenih iznosa uglja u iznosu od 7,4 miliona KM, zatražit će od direktora Mensura Hukića da ukine odluku o privremenom prekidu proizvodnje u jami "Raspotočje" - potvrdio je Feni predsjednik tog sindikata Elvedin Avdić.

Zenički rudari su 25. jula obustavili proizvodnju, a dva dana kasnije direktor Hukić donio je odluku o privremenom prekidu rada. 

-Tražit ćemo od našeg direktora da ukine aktuelnu odluku i donese novu, o ponovnom početku rada, i pozove radnika na posao, ali i uz primjenu svih mjera koje su propisane Zakonom o rudarstvu Federacije BiH.

 To znači da danas neće biti moguće obnoviti proizvodnju, koja će, vjerovatno, početi sutra – najavljuje Avdić.

Odobreni iznos od 7,4 miliona KM bit će dostatan za izmirenje junske i julske plaće za zeničke rudare, ali i za deblokadu računa poduzeća. 

Zenički se rudnik, za odobreni avans, obavezao da će uspostaviti radni proces te mjesečno proizvoditi 35.000 tona uglja, koji će predati u Termoelektranu Kakanj.

federalna.ba/Fena

Zenica rudari Elektroprivreda BiH
UNZE Zaustavimo femicid u Bosni i Hercegovini femicid performans Zenica
0 06.12.2023 18:57
Elektroprivreda BiH poskupljenje struje poskupljenje električne energije
0 01.12.2023 19:51
Smotra predškolskog i školskog dramskog stvaralaštva Zenica
0 01.12.2023 19:03
Elektroprivreda BiH poskupljenje struje
0 30.11.2023 20:17