Zen i umjetnost rada od kuće: Japanci prodaju mini urede

Zen i umjetnost rada od kuće: Japanci prodaju mini urede

Japanski dizajn poznat je po svom minimalizmu i po tome što stvari čine jednostavnima i nenatrpanim.

Stoga ne čudi što se vodeći graditelj kuća pokušava riješiti nedostatka prostora za rad od kuće u doba pandemije plasirajući na tržište maleni objekat kućnog ureda koja se može izgraditi uz kuće u samo dva dana.

Takozvani Hanare Zen je zgrada široka 91 cm i duga 1,8 metara opremljena utičnicama za struju, radnim stolom i skoro pa ničim više.

KI Star Real Estate, popularni graditelj kuća, počeo je primati narudžbe za Hanare Zen 6. septembra, nadajući se da će pronaći tržište među onima koji se bore radeći u skučenim kućama.

Hanare znači odvojen ili razdvojen na japanskom, dok je Zenzen napisan i kineskim znakom za zen budizam i abecedom.

"Već smo stvorili zgradu Hanare kao neku vrstu skladišnog prostora, a sa situacijom u pandemiji došla je ideja da se Hanare Zen razvije kao radni prostor", rekla je Chisa Uchiyama, glasnogovornica KI Star Real Estatea. “Korištenje ‘Zena’ u nazivu predstavlja minimalistički koncept i odnosi se samo na ono što je potrebno.

"Dizajniran je za ljude koji imaju poteškoća u pronalaženju udobnog prostora za rad u svom domu i ne žele ometati svoju porodicu", dodala je Uchiyama.

Hanare Zen košta 547.800 jena (oko 8.200 KM) i dostupan je u Tokiju i okolnim prefekturama.

Za neke od 70% stanovništva Tokija koji žive u stanovima, a ne bi mogli koristiti građevinu poput Hanare Zen, rad u automobilima postao je jedan od načina za pronalaženje mira i tišine za rad.

Potražnja za nizom dodatne opreme koja podržava rad u vozilu, uključujući postolja za kompjutere koja se postavljaju na upravljače, sklopive stolove, mini ventilatore, prenosne baterije i zaslone za prozore koji blokiraju distrakcije, u velikom je porastu.

U Kawasakiju, južno od Tokija, željeznička kompanija Tokyu u svom Muzeju vozova i autobusa, obnovila je stare vagone vozova i pretvorila ih u udaljene radne prostore koji se mogu iznajmiti za 200 jena (oko tri KM) po satu.

Kompanija je također neke svoje kioske za prodaju karata na stanicama prenamijenila u zajedničke poslovne prostore, koje je počela nuditi u najam još u julu. Pad broja putnika i prodaja putničkih karata znatno je smanjena zbog pandemije.

Čak i nakon što se pandemija stavi pod kontrolu, 90% velikih japanskih korporacija koje su implementirale rad na daljinu namjeravaju to nastaviti, navodi se u istraživanju novina Mainichi Shimbun ranije ove godine.

Iako Japan nije uveo potpune mjere zatvaranja, vlada je zatražila od ljudi koji mogu raditi što je više moguće od kuće u vanrednim situacijama, te da izbjegavaju pretrpane gradske prevoze u gradovima, te tako smanje mogućnost infekcija na radnim mjestima.

Trenutno vanredno stanje, četvrto od početka pandemije, produženo je u Tokiju, Osaki i 17 drugih prefektura do kraja mjeseca.

Osim skučenih stambenih prostora, nedostatak digitalne infrastrukture u mnogim kompanijama i potreba da se uđe u kancelarije pečatiti dokumente i potvrde otežalo je rad na daljinu mnogim zaposlenicima u javnom i privatnom sektoru.

Japan je 1. septembra pokrenuo novu digitalnu agenciju za rješavanje takvih pitanja i ubrzanje digitalizacije privrede i administrativnih procesa lokalnim vlastima, središnjoj vladi i preduzećima.

federalna.ba/The Guardian

Japan rad od kuće Hanare Zen
Japan restrikcije koronavirus
0 28.09.2021 08:45
Italija Japan Francuska
0 25.09.2021 21:44
Bijela kuća SAD Japan Indija Australija
0 25.09.2021 15:30
posao rad od kuće lockdown pandemija koronavirus Covid19
0 24.09.2021 12:23
Japan koronavirus
0 22.09.2021 08:39