Zbog problema s motorom NASA odložila današnje lansiranje rakete ka Mjesecu
(Izvor: EPA/Joel Kowsky / HANDOUT)

Zbog problema s motorom NASA odložila današnje lansiranje rakete ka Mjesecu

Curenje goriva, a zatim i problem s motorom tokom završnih priprema za polijetanje, naveli su NASA-u da danas odloži lansiranje svoje moćne rakete ka Mjesecu, koja bi u orbitu oko njega ponijela tri probne lutke u kapsuli.

Sljedeći pokušaj lansiranja moguć je najranije u petak. NASA je više puta počinjala i zaustavljala punjenje rakete "Space Launch Sistem" sa skoro milion galona superhladnog vodonika i kiseonika. Uzrok je curenja visoko eksplozivnog vodonika na istom mjestu gdje je došlo do curenja tokom generalne probe u proljeće.

Potom je danas NASA naišla na nove probleme kada nije bila u stanju da pravilno ohladi jedan od četiri glavna motora rakete, rekli su zvaničnici. Inženjeri su nastavili da rade na prikupljanju podataka i utvrđivanju izvora problema. Raketa je trebalo da postavi kapsulu za posadu u orbitu oko Mjeseca. To lansiranje bi bila prekretnica u američkoj namjeri da astronauti pnovo odu na površinu Mjeseca po prvi put otkako je program Apollo okončan prije 50 godina.

Sa 98 metara dužine to je najmoćnija raketa koju je ikada napravila NASA, koja je nadmašila čak i Saturn V koji je astronaute Apolla odveo na Mjesec.

U kapsuli Orion koju bi trebalo da ponese raketa, sada nema astronauta, već su tu probne lutke, opremljene senzorima za mjerenje vibracija, kosmičkog zračenja i drugih uslova. Poletjeće, ako na kraju bude sve u redu, u šestosedmičnu misiju koja je trebalo da se završi padom kapsule u Tihi okean u oktobru.

Hiljade ljudi su na obali u Svemirskom centru da vide kako se raketa uzdiže.

Lansiranje, ako i kada ga bude, biće prvi let u NASA-inom programu istraživanja Mjeseca u 21. vijeku, nazvanom Artemis po Apollonovoj mitološkoj sestri bliznakinji.

Pod pretpostavkom da prvi let, s lutkama, test prođe dobro, astronauti će na drugi let oko Mjeseca i nazad već 2024. godine. Slijetanje dvije osobe na Mjesec moglo bi da uslijedi do kraja 2025. godine.

Problemi viđeni u ponedjeljak podsjećali su na eru NASA-inih ukinutih space-shuttleova, kada je curenje vodoničnog goriva poremetilo odbrojavanje i odložilo niz lansiranja još 1990. godine.

federalna.ba/Beta

NASA Mjesec