videoprilog Hane Porić (Dnevnik 2)

Završena sjednica Doma naroda PSBiH, Izvještaj VSTV-a za 2021. nije primljen k znanju

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici nije primio k znanju Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine za 2021.

Prilikom glasanja postignuta je opća, ali ne i entitetska većina, te je izvještaj upućen Kolegiju na usaglašavanje.

U raspravi koja je prethodila glasanju delegat Kluba srpskog naroda Sredoje Nović istakao je da je interesantno da na početku izvještaja kao ključni izazov navodi RS zbog rasprava o donošenju zakona o VSTV-u BiH, koji je donesen 2022. a ne 2021.

Delegat Kluba bošnjačkog naroda Šefik Džaferović izjavio je da je važno imati na umu da VSTV BiH nema nikakvu operativnu moć u postupanju u određenim predmetima Suda i Tužilaštva BiH.

Ni kod glasanja o Izvještaju o radu Pravobranilaštva BiH za 2021. nije bilo entitetske većine, te je upućen Kolegiju na usaglašavanje.

Delegati su jednoglasno i bez rasprave primili k znanju Izvještaj o zaštiti ličnih podataka u Bosni i Hercegovini za 2021., te Informaciju o raspodjeli i korištenju sredstava tekuće rezerve za period od januara do decembra 2021.

Također, jednoglasno je data saglasnost za ratifikaciju većeg broja sporazuma, ugovora i amandmana, čime je današnja sjednica Doma naroda završena. 

Dugo čekane izmjene Zakona o akcizama i Zakona o PDV-u, odlukom Kolegija Doma naroda, nisu se našle na dnevnom redu.

Bez rasprava o akcizama i PDV-u i bez usvajanja izmjena Zakona o platama

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas održava treću sjednicu na čijem dnevnom redu je trebala biti i rasprava o izvještajima o zakonima o akcizama i o porezu, ali ta točka dnevnog reda je skinuta pred početak sjednice. Naime, delegati su trebali da razmatraju i i...

Dugo čekane izmjene Zakona o akcizama i Zakona o PDV-u odlukom Kolegija nisu se našle na dnevnom redu. Iako bi usvajanje ovih zakona za građane značilo jeftinije gorivo i nultu stopu PDV-a na osnovne životne namirnice, Kolegij je odlučio usaglašavanje zakona proslijediti Vijeću ministara BiH da utvrdi posljedice ukidanja akciza i diferencirane stope PDV-a. Isti epilog dobili su i prijedlozi izmjena Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH.

Obiman dnevni red, ali mjesta nije bilo za dvije prvobitno planirane i za građane ključne tačke. Ukidanje akciza i nulta stopa PDV-a na osnovne životne namirnice ponovo na dnevnom redu, ali ovog puta samo do početka sjednice. Kolegij Doma naroda je odlučio da ih, ipak, izostavi jer nakon jednogodišnje parlamentarne procedure ne vidi svrhu u diferenciranoj stopi PDV-a, niti u ukidanju akciza. Zbog toga, predložena zakonska rješenja šalju Vijeću ministara BiH na analizu.

Špirić: Potrebna analiza kako će predloženi zakoni uticati na budžete

Jedinstven stav Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine bio je da prijedlozi izmjena i dopuna zakona o akcizama i PDV-u budu proslijeđeni na razmatranje Vijeću ministara BiH radi uvida šta znače sa stanovišta stabilnosti entitetskih i državnog budžeta. T...

Čović: Počelo se raščišćavati ono što godinama stoji u Domu naroda

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović izjavio je danas nakon sjednice ovog doma kako mu je drago što je počelo da se raščišćava sve ono što godinama stoji u Domu naroda kada su u pitanju zakoni. - Vjerujem da ćemo već na idu...

Opozicija smatra presedanom i ocjenjuje neprihvatljivim i neopravdanim skidanje tačaka sa dnevnog reda bez konsultacije sa delegatima. Tražili su da se akcize i PDV, ipak, vrate na dnevni red, ali saglasnost nisu dobili.

„Uzeli ste ono što vam ne pripada. Nigdje nećete naći da imate ovakvu vrstu ovlaštenja, inače mi ostali nemamo svrhe ovdje. Vi ste prvi među jednakima“, kazao je predsjednik Kluba bošnjaka Šefik Džaferović (SDA).

DF-ov Dženan Đonlagić je ustvrdio kako je intencija da se, iza poslovničke gimnastike, pokuša sakriti vašu intencija da su protiv ovih zakonskih rješenja.

„Jako mi je žao prije svega što SNSD i vladajuća koalicija u kojoj su oni da nisu prepoznali životne probleme svih građana u BiH“, izjavio je SDS-ov Želimir Nešković

ZNG-ov Zlatko Miletić poručuje: „Narodu u ovoj zemlji treba biti jasno da oni to neće uraditi“.

Ni ono što je ostalo na dnevnom redu nije bolje prošlo. Prijedlozi Denisa Zvizdića i Damira Arnauta, prema kojim bi se stopirala isplata plate parlamentarcima koji ne dolaze na sjednice, te smanjenje otpremnine na 10.000 maraka zaposlenima u institucijama - nisu usvojeni.

„Ove zakone koje smo dobili su također dio neke kampanje koju ja ne razumijem“, kazao je predsjedavajući doma Nikola Špirić (SNSD).

Softić: Klub Hrvata glasao protiv svega, cilj obesmisliti rad Doma naroda

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Safet Softić je izrazio bojazan da s obzirom na konstalaciju odnosa u tom Domu sve će inicijative, kako je kazao, “pasti u vodu”.  Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH danas nije usvojio Prijedlog zakona o izmjen...

„Ja mislim da će oni ići na povećanje plata, a ova njihova populistička retorika - da smo mi kao vjerski službenici pa da dijelimo neke hedije ili milostinju od viška para. Mislim da ovoj državi trebaju sistemska rješenja“, ističe Miletić.

Godišnji izvještaj VSTV-a BiH za 2021. godinu nije prihvaćen zbog niza kritika i nezadovoljstva radom pravosudnih institucija u BiH. Nije prihvaćen ni izvještaj o finansijskom poslovanju BHRT-a za 2021. godinu zbog zastarjelosti izvještaja. Na koncu ove sjednice, mnogo se pričalo, a gotovo ništa nije uradilo.

federalna.ba

Dom naroda PSBiH Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dom naroda BiH Dom naroda
SNSD Dom naroda PSBiH
0 29.03.2024 19:45
Dom naroda FBiH Dom naroda Parlamenta FBiH Dom naroda
0 25.03.2024 18:16
Dom naroda Dom naroda FBiH Dom naroda Parlamenta FBiH
0 25.03.2024 17:02
Dom naroda zaduženje zdravstvo
0 25.03.2024 16:29
Dom naroda Dom naroda FBiH Dom naroda Parlamenta FBiH Parlament FBiH
0 24.03.2024 13:30
Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dom naroda PSBiH
0 18.03.2024 18:28