Zatraženo utvrđivanje disciplinske odgovornosti u ponovljenom postupku protiv Ružice Jukić

Zatraženo utvrđivanje disciplinske odgovornosti u ponovljenom postupku protiv Ružice Jukić

Ured disciplinskog tužioca (UDT) je u ponovljenom postupku protiv Ružice Jukić, sutkinje Općinskog suda u Tuzli, zatražio utvrđivanje disciplinske odgovornosti, dok je punomoćnik tužene predložio obustavljanje disciplinskog postupka ili odbijanje tužbe, te oslobađanje odgovornosti.

Disciplinska tužiteljica Alma Hasanović je tokom iznošenja završne riječi pred Prvostepenom disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) navela kako je UDT dokazao da je tužena Jukić počinila disciplinski prekršaj “ponašanje u sudu ili izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije”, javlja BIRN BiH.

Osvrćući se na disciplinsku tačku koja se odnosi na objavu tužene Jukić na Facebook profilu, Hasanović je kazala da se UDT slaže da tužena ima pravo na izražavanje, ali je objava sporna u dijelu iznošenja vlastitih tvrdnji o nacionalnosti sudija i tužilaca kojima je snižena plata.

- Smatramo da ovakvo ponašanje nije sloboda izražavanja nego narušavanje digniteta sudijskog položaja - navela je Hasanović te dodala da ovakav komentar može omogućiti javnosti da posmatra pravosuđe kroz nacionalnu prizmu, kao i da komentari u javnom prostoru mogu naštetiti integritetu sudije.

Ona je navela i da je tužena Jukić u više navrata, s privatne e-mail adrese, na nedoličan način nepoznatim licima saopštavala informacije o članovima VSTV-a, kolegama te o pojedinim predmetima, čime je narušila dignitet sudijske funkcije, kao i da činjenica da su i drugi nosioci pravosudnih funkcija istupali u javnosti, ne može biti opravdanje za ovakvo postupanje.

Dodala je da je tužena Jukić koristila neprimjeren vokabular te etiketirala nosioce pravosudnih funkcija, kao i da se nije radilo o konstruktivnoj kritici koja bi potakla na debatu.

UDT je iznio nekoliko materijalnih dokaza, među kojima printscreen Facebook profila Ružice Jukić, elektronski dopis sa službene e-mail adrese tužene prema portalu The Bosnia Times te zahtjev za očitovanje UDT-a.

Disciplinska tužba tereti Jukić da je putem društvene mreže Facebook iznosila vlastite pretpostavke o nacionalnosti sudija i tužilaca koji su sankcionisani smanjenjem plate, da je sa službenog e-maila iznosila detalje uredniku portala The Bosnia Times dok je bila članica VSTV-a, kao i da se na neprimjeren način putem e-maila obraćala članovima VSTV-a.

Njen punomoćnik je predložio odbijanje ove tužbe, obustavljanje disciplinskog postupka ili oslobađanje od disciplinske odgovornosti.

Punomoćnik tužene Sanel Nezirić je uložio materijalne dokaze te reprodukovao videosnimke medijskih gostovanja penzionisanog sudije Državnog suda Branka Perića.

On je tokom iznošenja završne riječi istakao prigovor zastare vođenja disciplinskog postupka te obrazložio kako tužena smatra da je jasno propisano da u roku od godinu dana mora biti okončan disciplinski postupak, koji je u ovom slučaju trebao biti riješen u novembru 2023.

Nezirić je istakao i prigovor autentičnosti dokaza te pojasnio kako nije utvrđeno da su e-mailovi upućeni sa adrese koju je zaista koristila Jukić. Dodao je da nije provedeno nikakvo vještačenje te je svako mogao kreirati e-mail adresu koja nosi njeno ime.

U odnosu na slobodu izražavanja, Nezirić je kazao da je iz provedenih dokaza vidljivo da je vokabular i rječnik kod sudije Perića tokom medijskih istupa bio gori i s više riječi koje nisu uobičajene za nosioce pravosudne funkcije.

Dodao je da je kritika tužene išla u pravcu da se ne postupa prema svima isto i da UDT nije naveo koje tačno riječi su bile uvredljive, te zašto je ovakvo izražavanje nedolično i neprofesionalno.

VSTV je ranije ukinuo sankciju kojom je Jukić bila smanjena plata zbog prekršaja “ponašanje u sudu ili izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije”. Ranije je Ustavni sud BiH usvojio apelaciju sutkinje Jukić i ukinuo disciplinsku sankciju VSTV-a te naložio da se po hitnom postupku donese nova odluka.

Prvostepena disciplinska komisija će novu odluku donijeti u zakonskom roku.

federalna.ba/Fena

Ružica Jukić VSTV BiH
VSTV BiH Mreža
0 18.06.2024 22:02
VSTV BiH VSTV Halil Lagumdžija Davor Bunoza
0 04.06.2024 19:52
VSTV BiH VSTV budžet Halil Lagumdžija kolaps
0 04.06.2024 17:18
VSTV BiH zakon Vijeće ministara Bosne i Hercegovine
0 17.05.2024 12:54