Započela manifestacija "Ramazan u Mostaru"

Započela manifestacija "Ramazan u Mostaru"

Koncertom duhovne muzike na kojem su nastupili ansambl "Mostarske kiše" te Latif Močević, večeras je otvorena manifestacija "Ramazan u Mostaru".

Koncertu su nazočili predstavnici kulturnog i vjerskog života Mostar te predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Grada, među kojima mostarski gradonačelnik Mario Kordić i predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić, te predstavnici vlasti kantona.

Predsjednik Gradskog vijeća Mostara Salem Marić kazao je kako se večerašnjim koncertom, kojem prisustvuju predstavnici svih vjera i konfesija, šalje lijepa slika i poruka iz Mostara.

- U mjesecu ramazanu želimo biti bliži jedni drugima, bliži uzvišenom stvoritelju i pobuditi u sebi nakane da obnavljamo vrijednosti milosti i dobra. Ovo je vrijeme kada obnavljamo naše odnose i pripadnost zajednici te vrijednostima koje su imanentne našem narodu i podneblju. Radujemo se zajedno s našim sugrađanima dočeku mjeseca najvećeg značaja u životu muslimana - kazao je, među ostalim, Marić.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Dino efendija Maksumić pozvao je prisutne da iskoriste mjesec Ramazan kako bi se natjecali u dobru prema sebi i prema drugima.

- Prema sebi u smislu da u vjerskom obrednom smislu izvršimo sve one obveze koje nas Bog dragi duži. Prije svega mislim na sami post, zatim na namaze, sva ona dobra djela koja znamo da trebamo činiti pa ih činimo koliko možemo, a prema drugome da iskoristimo priliku da učinimo dobra koliko možemo našim susjedima, obiteljima, radnim kolegama i sa svima s kojima imamo bilo kakvu dodirnu točku, jer svako dobro djelo je ujedno i Bogu ugodno djelo - poručio je imam Maksumić.

U sljedećih mjesec dana u okviru manifestacije "Ramazan u Mostaru" bit će upriličen niz kulturnih, glazbenih, književnih, slikarskih i drugih događaja, kroz koje će se predstaviti kulturne i vjerske vrijednosti mostarskih Bošnjaka.

U Fejićevoj ulici, tijekom trajanja manifestacije, bit će postavljene modularne kućice u kojima će u večernjim satima, nakon iftara, Mostarci i Mostarke moći konzumirati tradicionalnu hranu i piće, te kupiti ručno rađene predmete i suvenire.

Manifestacija se nastavlja 27. ožujka promocijom monografije "40 bosanskohercegovačkih musafa", autora Ćazima Hadžimehića i Harisa Derviševića u Centru za kulturu Mostar.

Na istom mjestu dva dana kasnije bit će otvorena izložba kaligrafskih radova Muniba Tufekčića. A do kraja mjeseca u Centru za kulturu 30. ožujka planirana je promocija knjige "Divan" Ahmeda Grbi Pazarca.

Organizatori "Ramazana u Mostaru" su Grad Mostar i Centar za kulturu Mostar u suradnji s Medžlisom Islamske zajednice Mostar i Bošnjačkom zajednicom kulture Preporod Mostar, te ustanovama JU Kulturni centar Mostar Sjever, Muzej Hercegovine i Dom kulture Blagaj.

federalna.ba

Ramazan Mostar
Mostarski sajam Sajam gospodarstva Mostar
0 20.04.2024 17:16
Mostar dekarbonizacija
0 17.04.2024 16:43
Sajam gospodarstva Mostar
0 16.04.2024 12:44