videoprilog Vladimira Kovačevića (Dnevnik 2)

Zakonom o NVO u RS-u žele ugušiti sve kritike na račun vlasti

Vlasti u RS-u nastavljaju s ograničavanjem fundamentalnih prava u ovom entitetu. Nakon usvajanja zakona o kleveti na red je došao Zakon o neprofitnim organizacijama. Naime, NSRS bi već naredne sedmice trabala razmatrati zakon kojim će, ukoliko bude usvojen, biti nametnut strogi nadzor nad radom nevladinih organizacija u tom entitetu, a one koje dobivaju bilo kakva sredstva iz inozemstva obavezati da se registriraju kao "strani agenti". Ovakve odredbe institucije Evropske unije, Vijeća Evrope i OSCE-a okarakterisale su nedemokratskim. Da li je konačni cilj vlasti ugušiti sve kritike na njihov račun?

Organizacije u RS-u koje se djelimično ili u potpunosti finansiraju iz inostranstva biće označene kao agenti stranog uticaja. Kao i u slučaju kriminalizacije klevete, udruženja i aktivisti upozoravaju na pogubnost ovakvog zakona po demokratiju.

“Targetiranje neprofitnih organizacija kao stranih agenata, diskriminacija u odnosu na udruženja koja se finansiraju samo iz budžeta, zabrana političke aktivnosti, što je protiv Ustava BiH i RS-a, da ne govorimo o evropskim konvencijama koje se tiču fundamentalnih prava na udruživanje, okupljanje, slobodu mišljenja i govora – sve se to ovim zakonom krši”, ističe Aleksandar Žolja, predsjednik Udružnja Helsinški parlament građana Banjaluka.

Aktivisti vjeruju da je zakon usmjeren protiv organizacija koje na bilo koji način propituju i kritikuju poteze vlasti. Apsurdno je, navode, i to što su neke nevladine organizacije koje su sada na udaru osnovane upravo jer vlast nije u dovoljnoj mjeri radila svoj posao.

“Ukoliko bi se zakon usvojio ovakav kakav jeste, ne biste imali pravo da kritikujete neki zakon koji je predložen, ne biste imali pravo da predložite neki zakon ili amandman, da kritikujete uopšte političare jer se i to može uzeti kao političko djelovanje”, naglašava Stefan Blagić, predsjednik Udruženja Restart Srpska.

Iz misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini pozivaju vlast u RS-u da povuče nacrt zakona. Pisali su pojedinačno svim poslanicima. Upozoravaju da RS krši preuzete obaveze.

“Što se tiče OSCE-a, BiH, i s njom RS, preuzela je obaveze pristupanjem OSCE-u da se pridržavaju vladavine prava iz prostora za nevladine organizacije u kojem one djeluju”, ističe Thomas Busch, zamjenik šefa Misije OSCE-a u BiH.

Nacrt zakona o neprofitnim organizacijama će se pred poslanicima u Narodnoj skupštini naći u utorak, 26. septembra.

federalna.ba

NSRS zakon o neprofitnim organizacijama
Jeanne Shaheen NSRS Nenad Stevandić
0 03.11.2023 19:50
NSRS Zakon o državnoj imovini
0 01.11.2023 18:12
Milorad Dodik Sud BiH NSRS
0 27.10.2023 20:55
Branislav Borenović NSRS slikanje listića listić
0 25.10.2023 20:04
NSRS nevladine organizacije protest
0 24.10.2023 19:06