videoprilog Đorđa Vujatovića (Federacija danas)

Zakon o nepokretnoj imovini upućen Ustavnom sudu RS-a

Zakon o nepokretnoj imovini, koji je usvojila Narodna skupština Republike Srpske krajem prošle godine, a koji tretira pitanje državne imovine u ovom entitetu, definitivno će se naći pred Ustavnim sudom RS-a. Inače, Zakon je u nekoliko navrata osporio Ustavni sud Bosne i Hercegovine.

Stavovi su nepromijenjeni i nakon sjednice zajedničke komisije. Klub Bošnjaka je ostao pri vetu, odnosno pokretanju mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa kada je riječ o Zakonu o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti.

“Mogu da kažem da se nakon rasprave nismo usaglasili. Nije bilo ni prostora za usaglašavanje zato što je Klub Bošnjaka osporio zakon u cjelini, pa nije bilo amandmana i nismo imali o čemu raspravljati. Pošto je Klub Bošnjaka ostao pri svom zahtjevu za pokretanje vitalnog nacionalnog interesa, ovaj predmet će se uputiti Vijeću za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnog suda RS-a”, rekao je Dževad Mahmutović, delegat u Vijeću naroda RS-a (SDA).

Ustavni sud sada ima rok od sedam dana da se prvo izjasni o prihvatljivosti zahtjeva, a onda u roku od 30 dana treba da se oglasi o meritumu, odnosno suštini zahtjeva za pokretanje vitalnog nacionalnog interesa.

“Predstavnici Kluba Bpšnjaka rekli su da će za njih biti nesporno šta odluči Ustavni sud RS-a, koji se već po ovome na neki način već izjašnjavao i imao slične odluke na slične zakone i pokretanje vitalnog nacionalnog interesa. Iste sekunde nakon donošenja odluke Ustavnog suda zakon stupa na snagu, ukoliko ga Ustavni sud ne ospori”, rekao je Nenad Stevandić, predsjednik NSRS-a (US).

Zakon o nepokretnoj imovini više puta je osporio Ustavni sud Bosne i Hercegovine, jer se po tumačenjima pitanje državne imovine može regulisati samo na nivou Bosne i Hercegovine, a prethodno zakonsko rješenje prvo je van snage stavio visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt.

federalna.ba

Zakon o nepokretnoj imovini RS
Ustavni sud BiH Zakon o nepokretnoj imovini RS NSRS
0 02.03.2023 21:34
Ustavni sud BiH Denis Bećirović Zakon o nepokretnoj imovini RS
0 02.03.2023 16:05
Ustavni sud BiH Zakon o nepokretnoj imovini RS
0 02.03.2023 12:36
Zakon o nepokretnoj imovini RS Zakon o nepokretnoj imovini Zakon o nepokretnoj imovini u Republici Srpskoj
0 28.02.2023 19:52
Christian Schmidt Zakon o nepokretnoj imovini RS Zakon o nepokretnoj imovini Zakon o nepokretnoj imovini u Republici Srpskoj
0 28.02.2023 17:33
poslanici Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH ustavnost Zakon o nepokretnoj imovini RS
0 28.02.2023 10:33