videoprilog Đorđa Vujatovića (Dnevnik 2)

Vladajuća koalicija u RS-u o odluci Ustavnog suda BiH: Sramna i nepravedna

Nakon odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine da stavi van snage zakon o nepokretnoj imovini, iz Republike Srpske stižu oštre reakcije. U Banjaluci hitan sastanak vladajuće koalicije. Kažu - osuđuju pokušaje otimanja imovine i najavljuju novi zakon koji će biti donesen prije nove odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Sramna i nepravedna - tako u Banjaluci komentarišu odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine da stavi van snage zakon koji je krajem prošle godine usvojen u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Prema riječima predsjednik RS-a Milorada Dodika, nastavlja se borba u vezi s tim pitanjem. Kaže da navodi o destabilizaciji i složenosti pitanja imovine ne mogu da budu pravni osnov za odluku.

„Imovina koja pripada RS-u svih ovih deceinja, od njenog osnivanja do danas, pripadaće i dalje. Mi ćemo se boriti, pripremamo novi zakon, koji ćemo donijeti prije nego što ga Ustavni sud poništi“, rekao je Dodik.

„Spremni da štitimo Dejton i Ustav Bosne i Hercegovine, a u ovom slučaju, moramo ga štititi i od Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, kao i od ambasadora PIC-a, koji su gosti ovdje“, poručio je Darko Banjac, predsjednik NPS-a.

Izvjesno je da će se već u skorije vrijeme zakon koji se bavi pitanjem državne imovine ponovo naći pred poslanicima. Ipak, do tada će se poštovati odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

„Privremena mjera je trenutno onesposobila naš zakon i mi ćemo morati da ga usvojimo u nekom drugom obliku, da bismo zadržali pravni kontinuitet odluka RS-a, kao što Federacija to ne radi i radi po zakonima koji su stavljeni van snage“, kazao je Nenad Stevandić, predsjednik NSRS-a (US).

Iz opozicije, s druge strane, kažu da imovina treba da pripadne RS-u, ali kažu da se o ovom zakonu vode političke igre.

“Jasno da i kada Vlada decidno prepiše odredbe Ashdownovog zakona i stavi ih u zakon, dobijete apelacije iz Federacije sa samo jednom intencijom - da RS nema pravo na imovinu", istakao je Vukota Govedarica, poslanik SDS-a u NSRS-u.

„Čitava ta trakavica traje toliko dugo i djeluje da je namjera svih političkih sudionika da to traje i da se ne riješi. S jedne strane Vlada piše zakone, s druge strane iz Federacije stižu apelacije. Te tenzije odgovaraju onima koji su na vlasti“, ocijenio je Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

Borenović dodaje da je ovo pitanje moguće jednostavno riješiti na bazi sporazuma iz 2012. godine, ako postoji politička volja, koji je potpisalo šest političkih stranaka iz sva tri naroda iz oba entiteta.

federalna.ba

Ustavni sud BiH Zakon o nepokretnoj imovini RS NSRS
Rezolucija o zaštiti Srba na Kosovu NSRS
0 06.06.2023 14:34
Ustavni sud BiH Državna imovina Mreža
0 02.05.2023 20:07