Zajednička komisija NSRS i Vijeća naroda o zakonu o nepokretnoj imovini
(Izvor: Fena)

Zajednička komisija NSRS i Vijeća naroda o zakonu o nepokretnoj imovini

Zajednička komisija Narodne skupštine Republike Srpske i Vijeća naroda RS danas bi trebala razmatrati zahtjev Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda za pokretanje mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa na zakon o nepokretnoj imovini, koji je donijela NSRS.

Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti krajem prošle godine usvojila je Narodna skupština RS-a, a Klub bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS je početkom januara donio odluku da se pokrene pitanje vitalnog nacionalnog interesa.

Vijeće naroda RS je 24. januara razmatralo ovaj zakon, u vezi s Odlukom o pokretanju postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda.

Budući da na sjednici Vijeća naroda nije postignuta saglasnost u pogledu navedenog zakona, u skladu sa postupkom zaštite vitalnog nacionalnog interesa, predmet je upućen Zajedničkoj komisiji NSRS i Vijeća naroda RS.

"Raspravljat će se o tom zahtjevu, da vidimo da li u toj zajedničkoj komisiji postoji mogućnost da se usaglasimo da je zakon štetan po naš vitalni nacionalni interes. Mi smo obrazloženje poslali, odluku, na Vijeću naroda nije prošlo" – kazao je Feni delegat u Klubu Bošnjaka u Vijeću naroda i član Zajedničke komisije Dževad Mahmutović.  

Po njegovim riječima, ako danas zajednička komisija ne prihvati njihov zahtjev i ne vrati se zakon u NSRS na ponovno odlučivanje, onda on ide u Ustavni suda RS, Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

"Oni u roku od sedam dana od momenta kad im se dostavi imaju obavezu da odluče o prihvatljivosti tog zahtjeva. Ako im je zahtjev prihvatljiv, onda oni u narednih 30 dana raspravljaju o meritumu. Treba reći da je taj Ustavni sud samo jednom do sada donio odluku o prihvatljivosti zahtjeva za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa i da Ustavni sud radi po neustavnom poslovniku" - naveo je Mahmutović.

Po njegovim riječima, kada Ustavni sud završi sa procedurom, a za očekivati je, kako je do sada radio da neće prihvatiti ovaj zahtjev, onda se ide pred Ustavni sud BiH.

"Onda je to zahtjev za ocjenu ustavnosti. Po Ustavu BiH zna se ko je kvalifikovan da bude podnositelj zahtjeva. To svakako nije ovih pet delegata koji su pokrenuli vitalni nacionalni interes. Dakle, morat će se tražiti neko drugi ko je ovlašten da se obrati Ustavnom sudu BiH. Mogu reći da je zahtjev već napisan i čeka se da ovaj zakon stupi na pravnu snagu i podnijet će ga neko" - kazao je Mahmutović.

federalna.ba/Fena

Zakon o nepokretnoj imovini RS
Ustavni sud BiH Zakon o nepokretnoj imovini RS NSRS
0 02.03.2023 21:34
Ustavni sud BiH Denis Bećirović Zakon o nepokretnoj imovini RS
0 02.03.2023 16:05
Ustavni sud BiH Zakon o nepokretnoj imovini RS
0 02.03.2023 12:36
Zakon o nepokretnoj imovini RS Zakon o nepokretnoj imovini Zakon o nepokretnoj imovini u Republici Srpskoj
0 28.02.2023 19:52
Christian Schmidt Zakon o nepokretnoj imovini RS Zakon o nepokretnoj imovini Zakon o nepokretnoj imovini u Republici Srpskoj
0 28.02.2023 17:33
poslanici Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH ustavnost Zakon o nepokretnoj imovini RS
0 28.02.2023 10:33