Razgovarala: Aida Hasanbegović

Za FR Primož Cirman: Janša je samo kurir

Afera „non-paper“, koja je u fokusu regionalne i evropske javnosti o navodnom mijenjanju granica balkanskih država i njihovom preustroju prema etničkim linijama, mediji kao autore spominju i  najviše slovenske zvaničnike, što su oni oštro demantirali. Primož Cirman je urednik slovenskog portala necenzurirano.si koji je objavljivanjem kontroverznog „non-papera“ digao region na noge.

Gospodine Cirman, tvrdite da „non-paper“ postoji? Da li je u proteklih pet dana premijer Janez Janša negirao ono o čemu ste pisali, da je pomagao slati neslužbene diplomatske dokumente na razne adrese u inozemstvu, o novom crtanju granica na području bivše Jugoslavije koje uključuje podjelu Bosne i Hercegovine?

Ne, on proteklih dana nije to rekao. Prvi dan kad je objavljena vijest da postoji „non-paper“ izjavio je da ga nije mogao izručiti predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu, kojeg nije vidio nekoliko mjeseci. Znamo da postoji puno neformalnih kanala preko kojeg bi gospodin Michel mogao dobiti dokument koji zvanično ne postoji. Zato i jeste „non-paper“, da ga zvanično svako može zanijekati. Jučer je Janša u telefonskom razgovoru  sa gospodinom Džaferovićom kazao da ne postoji dokument koji se može povezati sa slovenskom Vladom. To je istina, mi znamo da „non-paper“ kojeg su distrubuirali naši zvaničnici nije nastao u Sloveniji, niti je pisan u Sloveniji, niti je zvanični dokument.

Vi kažete da niko nikada nije tvrdio da je takav dokument pripremila slovenska Vlada? Da li je afera izvezena iz Slovenije?

Ne. Ne znam ni šta bi to značilo. Iz pouzdanih izvora zna se da je nastao „non-paper“ u kojem je predložena podjela BiH, udruživanje Republike Srpske sa Srbijom i Kosova s Albanijom. Zna se da se o tome razgovaralo u diplomatskim krugovima početkom godine, zna se šta je Borut Pahor rekao 5. marta kad je posjetio Sarajevo. Neko je to stavio na papir koji nema diplomatski status, vjerovatno, autor se neće saznati. Postoje naznake da su ga pisali u Budimpešti i Beogradu, ali prema našim saznanjima, nema ga u diplomatskoj pošti Ministarstva vanjskih poslova.

Jučer je slovenski predsjednik Borut Pahor izjavio da na posljednjem sastanku sa članovima Predsjedništva BiH nije znao ništa o „non- paperu“, ni prije, ni kasnije. Potvrdio je da zagovara cjelovitu BiH i njenu euroatlantsku budućnost. Posebno je naglasio da odbija sve opasne ideje o promjeni granica. Sloveniju 1. juna očekuje predsjedavanje Evropskom unijom. Koja je cijena ove afere? Kako će utjecati na Sloveniju? O kojim posljedicama se može govoriti?

Morate znati da Borut Pahor otkad je predsjednik Republike vrlo rijetko priređuje novinarske konferencije. Sad je to očito morao, morao je uvjeriti zapadne saveznike, velike zemlje Evropske unije i naročito SAD, ako ne Slovenija, da je barem on na pravoj strani. Da je zvanično stajalište Slovenije ostalo nepromijenjeno i da je na liniji sa saveznicima o tom pitanju. On je na pitanje zašto su dva od tri člana Predsjedništva BiH nakon njegove posjete Sarajevu razumjela kada ih je pitao da li se zalažu za miran razlaz u BiH, rekao  da su oni očito imali neku informaciju da „non-paper“ postoji. Nije zanijekao da su u BiH možda već tada znali za postojanje takvog dokumenta. Posljedice za Sloveniju će biti velike. Zapadni Balkan je trebao biti prioritetna tema za vrijeme slovenskog predsjedavanja Unijom, bojim se da je ovom pričom Slovenija izgubila mogućnost da nastupi kao nezavisni i objektivni promatrač, kao neki broker koji će možda promaknuti neka pitanja i postići napredak na tom području. Morate znati da je sad reputacija Slovenije u evropskim krugovima pala zbog velike povezanosti Janše i Orbana, a znamo kakav je njegov status u Evropskoj uniji.

Vi tvrdite da je Janša aktivan igrač u procesima koji se vode negdje drugo? Da li mislite na Budimpeštu i Moskvu? Šta je pozadina?

Ja vjerujem da Janša nije kolovođa tih procesa koji se događaju. Znamo da je u opticaju dugo godina teza da raspad Jugoslavije još nije završen i da se iza te teze kriju težnje da se granice crtaju nanovo. Kad promijeniš jednu granicu na Balkanu, to znači da možeš promijeniti sve granice, a znamo da su promjene granica u ovom regionu vodile u ratove. Ne znam zašto bi Sloveniji bilo u interesu takvo nešto, da bude kolovođa takvog procesa, vjerujem da nije. Ali znamo da je Viktor Orban posljednjih godina vrlo utjecajan na Balkanu, znamo za njegove veze s Rusijom. Ciljevi  na tom području Viktora Orbana i Vladimira Putina su manje-više jednaki, smanjiti utjecaj Evropske unije kao faktora stabilnosti, usporiti procese evropskih integracija i prazan prostor iskoristiti za širenje svog utjecaja. Ja vjerujem da ovdje Janez Janša ima ulogu pomagača, kao nekakav kurir. Znate da je politički savez između Orbana i Janše vrlo jak, oni nisu samo saveznici, već bliski prijatelji. Odnosi između sadašnje slovenske i mađarske vlade su vrlo topli, Orban je čest gost, posjećuje kongrese SDS-a, on Janšu vidi kao svog saveznika u EU i to koristi za vlastite ciljeve.

Da li se želi poniziti Evropska unija na Balkanu i da li ova afera ima veze s odlaskom Donalda Trumpa sa predsjedničkog mjesta, važnog igrača kakav je SAD?

Znamo kakva je bila politika Trumpa prema Balkanu, da je bila u opticaju varijanta novog crtanja granica na sjeveru Kosovu, čime bi se otvorila pandorina kutija za crtanje granica u BiH. Sad kad je Trump pao, to znači da se cijela nova evropska desnica, koja je bila jako vezana za njega, mora reogranizirati. Znamo da je evropska pučka stranka isključila Viktora Orbana, a to znači da on priprema novi savez političkih partija. Najviše se spominju Poljaci i Italijanska liga Salvinija, a u tom kontekstu i Janšina Slovenska demokratska stranka. Znamo kakvu je ulogu početkom 90-ih imao Jo Biden, vide se znakovi pojačavanja prisutnosti SAD-a na Balkanu. Sve što radi Janša ide kontra američkim interesima.

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je da je navodni „non-paper“ slovenskog premijera Janeza Janše o Bosni i Hercegovini vidio na jednom slovenskom portalu, ali da ga hrvatska strana nije dobila, ni formalno, niti neformalno.

Da li je on znao za „non-paper“ prije nego ga je čitao na našem portalu, to niko ne može znati. Plenković je iskusni diplomata. Cilj „non-papera“ je upravo da se na papir prebace neformalni prijedlozi o kojim se diskutira u tajnim diplomatskim krugovima, da se provjerava teren za neku ideju. Hrvatska iz ove priče može izaći s nekom koristi. Znamo da je Hrvatska izradila svoj „non-paper“, koji je drugačiji od ovog o kojem razgovaramo, a kojem su pristupili Slovenija, Mađarska, Bugarska i Cipar. On se tiče reformi izbornog zakona u Bosni i Hercegovini koji je diplomatski cilj Hrvatske. Mene iznenađuje zašto je Slovenija podržala „non-paper“ i pristupila ovom dokumentu, to je iznenadilo i međunarodnu zajednicu, zašto se uplela na jednu stranu, a znamo da još uvijek Slovenija i Hrvatska imaju više otvorenih pitanja. Još uvijek je otvorena arbitraža u granici, niko ne zna po kojem motivu Slovenija jednom pitanju pristupa na stranu Hrvatske, a od međunarodne zajednice u drugom pitanju očekuje da je podrži kontra Hrvatske. Nema logike, jedino u slučaju da Slovenija priprema teren da odstupi od arbitraže, što je u većem interesu Hrvatske. Korist možemo tražiti u odnosima Janše i Plenkovića.

Slovenski novinar Darko Mršić u razgovoru za jedan portal u Bosni i Hercegovini doveo je u vezu cijelu priču s Vama i portalom necenzurirano.si, jer ste, kako kaže, žestoki kritičar Vlade Janeza Janše i da je afera konstruirana na tom fonu?

Ja mogu samo odbaciti takve tvrdnje. Naš posao je otkrivati šta se događa u pozadini političkih događaja i u ovom slučaju smo ga obavili profesionalno. Znamo kakav je odnos Janeza Janše prema kritičnim medijima u Sloveniji, protiv kojih već godinu dana vodi rat. Mi smo se u posljednjih petnaest godina kritički odnosili prema vlasti bez obzira na to da li dolazi s lijeve ili desne strane. Razliku nismo pravili.

Primož Cirman non paper Federalni radio Radio Federacije BiH
Federalni radio sport
0 19.10.2021 18:07
Vijesti u 17 Federalni radio
0 19.10.2021 18:06
sport Federalni radio
0 18.10.2021 22:38