Razgovarala Gordana Frimel

Za FR BIH Mirnes Ajanović, odvjetnik, predsjednik BOSS-a i službeno se kandidirao za gradonačelnika Tuzle - inzistiranje na zakonu i ljudskim pravima najbolji odgovor spram zlih namjera

Mirnes Ajanović odvjetnik, predsjednik BOSS-a Središnjem izbornom povjerenstvu BiH predao je kandidaturu za gradonačelnika Tuzle i službeno objavio da kao neovisni kandidat ulazi u izbornu utrku za gradonačelnika Tuzle. Prijevremeni izbori u Tuzli bit će održani 5. veljače naredne godine, nakon što je dugogodišnji gradonačelnik Jasmin Imamović prihvatio mandat u Zastupničkom domu Bosne i Hercegovine te podnio ostavku na funkciju.

Tuzli je potrebna nova slobodna politička energija, zato sam nadstranački kandidat. Ako se nastavi robovati stranačkim mrežama, po stranačko-interesnom sistemu "ja tebi - ti meni", nećemo popraviti teško stanje u kojem se nalaze građani“- kaže Mirnes Ajanović, predsjednik BOSS-a.

Posao ću raditi kao volonter, radit ću bez naknade.- ali zar ne postoje precizno napisane obaveze,“ kaže Ajanović.

Ajanović je zbog, kako kaže, evidentiranih nezakonitih radnji i procesa, podnio nemali broj krivičnih prijava.

Među posljednjima i zašto se krije naziv flaširanih voda "obogaćenih" štetnim bakterijama-  U Intervju  govori i o uspostavi vlasti, kandidacijskom statusu koji Bosna i Hercegovina treba dobiti. Osvrnuo se i na posljednja dešavanja u regionu: Kosovu i Crnoj Gori ....Također reagirao je povodom "svakodnevnih poskupljenja i neodgovornog odnosa vlasti".

Vlast je za sad nezinteresovana u potpunosti za bilo šta. Oni gledaju kako da oforme novu vlast, mandate .. evo sad imamo i aktuelnu inicijativu za povećanje plata od 1.000 maraka u  prosjeku, za Parlamentarnu Skupštinu BIH, Dom Naroda Predsjedništvo BIH i Vijeće ministara. To je u Nacrtu već u zakonskoj proceduri. To je povećanje od oko 1000 maraka na osnovicu plate, gdje će plate sada u osnovici biti preko 5.000 maraka i zamislite sa svim onim ostalim primanjima oni će imati po sedam osam hilajda mjesečno. Nije im bilo dovoljno onih 500 maraka prije izbora. Svi smo mi uvezani u tim problemima. Ne možemo još jednom kažem biti ostrvo, ne možemo biti izolovani. Cilj mi je da i kao gradonačelnik uvežem ostale gradonačelnike i načelnike- da se zajedno suprostavimo svemu ovome što je negativno na nivou Federacije i države BIH. Mi imamo vrlo mala primanja koja dolaze iz poreskog izdvajanja za gradove. Novca ima, vidjeli smo milijardu i 300 miliona je sada više u odnosu na prošlu godinu, ubiranih poreskih sredstava, zato što vlast profitira na osnovu visokih cijena. Moramo se ujediniti, svi mi gradonačelnici, načelnici možemo zajedničkom inicijativom natjerati više nivoe vlasti da obezbjede novčana sredstva i za veće finansiranje gradova i opština i za pomoć građanima da mogu prevazići ovo teško stanje. Jer mi možemo biti nosioci sada te kontrole.“

Mirnes Ajanović
Tuzla Odgovorite ljudima Omer Berbić Almir Arnaut Zijad Lugavić Halid Žigić Mirnes Ajanović Derviš Čičko
0 01.02.2023 22:28
Mirnes Ajanović Ustavni sud BiH
0 25.02.2022 17:35