Ajanović: Vlade KS-a i TK-a prekršile prava građana na privatni život

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je presudio: Vlada Tuzlanskog kantona prekršila je prava građana na privatni život zbog nepostojanja zakonskog osnova za donošenje epidemioloških mjera koje se odnose na rad ugostiteljskih objekata. Odnosno, VPT pravilo na ovom području. Također, Ustavni sud je presudio i da je Vlada Kantona Sarajevo prekršila određena prava i pravila. Tim povodom razgovarali smo sa advokatom Mirnesom Ajanovićem, koji je podnosilac apelacije.

Ističe da su vlasti, nakon što je podnio krivične prijave, shvatile da će odgovarati zbog toga.

"Ova odluka Ustavnog suda je vrlo bitna. Piše da se radi o ozbiljnom kršenju ljudskih prava, narušenom demokratskom poretku i vladavini prava. Ustavni sud nije samo donio odluku da su nesutavne obavezna vakcinacija, VTP potvrde i ono što je bilo po ugostiteljskim objektima, nego je kritikovao Parlament FBiH što na vrijeme nije poduzeo mjere da spriječi ovakvo ponašanje izvršne vlasti. U odluci Ustavnog suda je definisano da se radi i o zloupotrebama vlasti, a pogotovo kriznih štabova, te u odnosu na krivične prijave koje sam podnio, gdje je za krivično djelo zloupotrebe službenog položaja i ovlasti minimalno šest mjeseci do pet godina zatvora, a ako se radi o grupi minimalno tri godine do dugotrajnog zatvora. Ovdje će Tužilaštvo morati djelovati. Ovo je uputa suda da niko ne smije iz izvršne vlasti uzimati sebi pravo da donosi odluke koje imaju odlike zakona. Zakoni nisu postojali za ovo što su oni radili i evo konačno možemo reći da je BiH prva država koja je ukinula VTP mjere, prva država koja je putem najvišeg suda, Ustavnog suda BiH donijela odluku da je nedozvoljeno kršenje ljudskih prava, bez obzira na pandemiju i da se pravo na privatni život mora poštovati."

Pojašnjava da se to desilo zbog nedovoljne kontrole Parlamenta FBiH.

"Izvršna vlast je sebi uzela pravo da donosi odluke koje imaju zakonsku snagu, a nisu imali zakone. Jednostavno su ljudi smatrali da imaju više vlasti nego što imaju. Kršili su prava zbog donošenja VTP mjera. U ugostiteljskim objektima možete sjediti do 8 sati naveče, nakon toga ste opasni, što je apsurd. S druge strane, obavezna vakcinacija lica stariji od 60 godina, zdravstvenih radnika i svih ostalijžh u odnosu na upute proizvođača vakcina gdje je kontraindikacija zabrana davanja vakcine licima koja imaju teža hronična oboljenja, ugrožavanje života brojnih građana Sarajeva i zbog toga je Ustavni sud zaključio da se radi o ozbiljnom kršenju ljudskih prava i ubuduće, uslovno rečeno, zatražio pravovremeno djelovanje Parlamenta u donosu na odluke izvršne vlasti, kriznih štabova i upozorio da se ovakve stvari više ne bi trebale događati."

"Presuda se mora primijeniti, to je jasno. Krivične prijave su vrlo bitne. Tužilaštvo sada ima obavezu, prilikom donošenja odluke tužilačke, pogotovo jer su Federalno i Kantonalno Tužilaštvo Sarajeva naznačilo da će tražiti provjeru zakonitosti tužilačke odluke. Tužilaštvo mora procijeniti sad kako će postupati jer ima već presuđenu stvar o zloupotrebi službenog položaja, neustavnom djelovanju, protuzakonitom djelovanju, tako da su već ispunjene zakonske obaveze Tužilaštva da podigne optužnicu protiv članova Vlade KS-a. članove Vlade TK-a, te Vlade FBiH i svih kriznih štabova. Ovo znači da ubuduće niko više neće imati mogućnost niti smije to raditi i donositi bilo kakve odluke, VTP mjere, obaveznu vakcinaciju, bez obzira na stanje u kojem se nalazimo jer je to evidentno kršenje prava građana", zaključio je Ajanović.

federalna.ba

Mirnes Ajanović Ustavni sud BiH
Ustavni sud BiH Seada Palavrić
0 31.05.2024 14:02
Marin Vukoja Prijedlog Ustavni sud BiH Komisija za izbor i imenovanja
0 20.05.2024 14:15
Ustavna komisija Ustavni sud BiH
0 17.05.2024 14:42