Vučić: Zapad od Srbije traži da prizna Kosovo i da se odrekne RS-a

Vučić: Zapad od Srbije traži da prizna Kosovo i da se odrekne RS-a

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Beogradu kako je jedan od zahtjeva Zapada da njegova zemlja prizna Kosovo te da se u okviru toga traži i "da se Srbija odrekne Republike Srpske".

Vučić je u obraćanju građanima u Predsjedništvu Srbije naveo kako Zapad od Srbije očekuje tri stvari - da prizna Kosovo, da uvede sankcije Rusiji i da se u Srbiji uvede marionetski režim.

Prema njegovim riječima, u okviru prvog zahtjeva, da se prizna Kosovo, jeste i zahtjev "da se Srbija odrekne Republike Srpske".

"Odricanje od RS-a je jedan ključni razlog. Iako su se mnogi smijali, činjenica je da stvari u Ukrajini ne idu onako lako kako su mnogi na Zapadu mislili, a protiv Rusije. Rusi su ti koji imaju inicijativu", rekao je Vučić.

Kako je naveo, u okviru toga je važno odricanje od Republike Srpske i "da Srbija aktivno radi protiv RS-a i samo kada je se odreknu – biće dobri".

Vučić je ustvrdio da na Srbiju vrše pritisak različite grupe koje djeluju sinhronizovano, a koje, kako je rekao, žele vraćanje starog "marionetskog" režima kojim mogu da upravljaju. Vučić je podsjetio na izjave da će Srbija trpjeti posljedice zbog toga što se nije priključila sankcijama protiv Rusije.

Rekao je također da se situacija oko dinara na Kosovu ni na koji način nije popravila ili promijenila na bolje uprkos pokušajima međunarodnih predstavnika i dodao da će pritisak na srpski narod na Kosovu i na državu Srbiju biti veći. Kako je rekao, ne postoje nikakve naznake koje govore da će te odluke biti promijenjene.

federalna.ba

Aleksandar Vučić
Mostarski sajam Aleksandar Vučić Milorad Dodik Nermin Nikšić
0 16.04.2024 19:39
Aleksandar Vučić SDA genocid u Srebrenici
0 16.04.2024 17:08
Aleksandar Vučić Dragan Čović Borjana Krišto
0 15.04.2024 19:36