Vučić i Xi u Beogradu: Saradnja Srbije i Kine na najvišem nivou
(Izvor: AA)

Vučić i Xi u Beogradu: Saradnja Srbije i Kine na najvišem nivou

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Narodne Republike Kine Xi Jinping potpisali su danas u Beogradu Zajedničku izjavu dvije zemlje o produbljivanju i podizanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva i izgradnji zajednice Srbije i Kine sa zajedničkom budućnošću u novoj eri.

Vučić je nakon sastanka iskazao zahvalnost predsjedniku Kine Xi Jinpingu na podršci koju ta zemlja pruža teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, te kazao da njegova zemlja podržava princip "jedne Kine".

Kazao je da je u 2021, 2022. i 2023. godini Kina najveći investitor u Srbiji i da je izvoz u Narodnu Republiku Kinu porastao 140 puta u posljednjih deset godina.

"Naša trgovinska razmjena, direktna trgovina između naših zemalja u posljednjih deset godina, uvećana je čak osam puta. Investicije u Republiku Srbiju u prethodnih deset godina uvećane su 30 puta iz Narodne Republike Kine", rekao je Vučić.

Dodao je kako Srbija i Kina prelaze sa strateških odnosa, na koje su uspjeli da uzdignu bilateralne odnose dviju zemalja, na zajednicu sa zajedničkom budućnošću u novoj eri.

"To je najviši oblik saradnje dviju zemalja i ponosan sam što sam danas kao predsjednik Republike Srbije mogao da potpišem takvu izjavu sa predsjednikom Xijem", rekao je Vučić.

Na ceremoniji u Palati Srbija razmijenjeno je 28 dokumenata o saradnji. Vučić je rekao da Ugovor o Slobodnoj trgovini sa Narodnom republikom Kinom garantuje Srbiji plasman roba i usluga.

"I u narednih pet i deset godina mi ćemo gotovo 95 posto proizvoda koje napravimo, koje proizvedemo u našoj zemlji moći da izvozimo u Narodnu Republiku Kinu bez ikakvih tarifa, bez ikakvih dažbina", rekao je Vučić.

Dodao je da je predsjedniku Kine uputio molbu da se u Srbiji otvori proizvodni pogon za proizvodnju vozova, po kojima je Kina veoma poznata. Također je dodao da Srbija pregovara s kineskom kompanijom o letećim taksijima koje žele da uspostave do 2027. godine.

"U svim oblastima društvenog života mi vidimo mogućnost za ogroman napredak - od oblasti kulture i sporta, do naših finansija, daljeg sveukupnog napretka", rekao je Vučić i dodao:

"Čelično prijateljstvo između Kine i Srbije ne može niko da raskine. Mi smo lojalni ljudi, a vama smo zahvalni što ste uvijek bili uz Srbiju kada joj je bilo teško. Srbija će biti uz Kinu i kada Narodnoj Republici Kini bude teško."

Predsjednik Kine je rekao da je počastvovan i impresioniran veličanstvenim dočekom u Beogradu, gostoprimstvom i prijateljstvom srbijanskog naroda, što potvrđuje to da su odnosi dviju zemalja na visokom nivou i da između dva naroda postoji iskreno i čelično prijateljstvo.

"U Kini kažemo da se planine ne mogu sresti, ali ljudi mogu. U Kini kažemo da velike geografske udaljenosti ne mogu da razdvoje ljude kada postoje uzajamni afiniteti", poručio je predsjednik Kine.

Xi je rekao da se Srbija posvetila nezavisnosti i da je branila svoj suverenitet, teritorijalni integritet i nacionalno dostojanstvo i da ta zemlja zaslužuje poštovanje međunarodne zajednice.

"Čelično prijateljstvo između naših zemalja je samo ojačalo, čak i u ovoj promjenljivoj međunarodnoj dinamici. Ovo prijateljstvo je ukorijenjeno u istoriji i zaista ono uživa snažne političke temelje, zajedničke interese i čvrstu podršku naroda", rekao je Xi.

Na kraju je poručio da Kina želi raditi sa Srbijom i nastaviti u duhu "čeličnog prijateljstva".

"Radićemo zajedno sa Srbijom, da odbranimo naše fundamentalne i dugotrajne, dugoročne interese. I kada je riječ o različitim međunarodnim dešavanjima, mi želimo da izgradimo tu zajednicu sa zajedničkom budućnošću u novoj eri i to je dio naših napora da doprinesemo zajednici za zajedničku budućnost za cijelo čovječanstvo", zaključio je kineski predsjednik.

federalna.ba/AA

Aleksandar Vučić Xi Jinping
Milorad Dodik Aleksandar Vučić
0 08.06.2024 12:28
Aleksandar Vučić Radio televizija Srbije
0 30.05.2024 08:49
Aleksandar Vučić Srbija BiH priznata Srebrenica
0 22.05.2024 09:38
Milorad Dodik Aleksandar Vučić patrijarh Porfirije
0 17.05.2024 19:06
Samit lidera EU Zapadni Balkan Borjana Krišto Aleksandar Vučić
0 16.05.2024 11:15