VSTV BiH usvojio izmjene Pravilnika po preporuci međunarodnog stručnjaka
(Izvor: Fena/BIRN BiH)

VSTV BiH usvojio izmjene Pravilnika po preporuci međunarodnog stručnjaka

Na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH usvojene su izmjene i dopune Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u VSTV na osnovu kojeg će biti imenovan jedan ili više međunarodnih stručnjaka koji će vršiti provjeru svih konkursnih procedura za sudije i tužioce u Odjelu za provođenje postupka po izvještajima, koji još nije u funkciji.

Odjel za provođenje postupka po izvještajima, bez čije provjere niko od sudija, tužilaca ili članova Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV) ne može biti imenovan, još uvijek nije funkcionalan.

Šef Odjela za upravljanje ljudskim resursima u administraciji Samir Husić rekao je da Odjel ne može biti popunjen bez budžetskih sredstava, ali su ove izmjene neophodne kako bi se ubrzao proces nakon što se steknu uslovi, jer su već pripremljeni tekstovi oglasa za popunjavanje 14 pozicija.

Tekstovi su, kako je rekao, proslijeđeni međunarodnom ekspertu putem Delegacije Evropske unije u BiH, koji je izdao preporuke za izmjenu Poslovnika VSTV-a o imenovanju stručnjaka za praćenje konkursnih procedura. Rekao je da je predloženim izmjenama propisano da će Vijeće angažovati međunarodne stručnjake za vanjsko praćenje, čije su nadležnosti obavljanje i pregledanje sadržaja konkursa za radno mjesto u novoformiranom odjelu.

Prijedlog je usvojen s 13 glasova za.

Tokom redovne sjednice u utorak je predstavljena i informacija o dinamici suđenja u složenim predmetima organizovanog kriminala i visoke korupcije koji su ušli u dvogodišnje planove rješavanja. Od 11 predmeta organizovanog kriminala, koji se vode pred sudovima u BiH, samo je jedan završen, u dva predmeta se održava dinamika suđenja, u jednom djelimično, a u sedam nikako. Ovi predmeti, kako je rečeno na sjednici, moraju biti završeni do kraja godine, javlja Detektor. 

U predmetima organizovanog kriminala koji moraju biti završeni do kraja 2025., u dva je objavljena presuda, u dva se održava dinamika suđenja, u četiri djelimično, a u četiri predmeta nema dinamike suđenja. Tri predmeta korupcije su završena, u jednom se održava dinamika, a u četiri ne održava.

Na sjednici je rečeno da su izdate smjernice glavnim tužiocima i opis zadataka kontakt-osobama za bezbjednost novinara u tužilaštvima. Šejla Maslić Ćepić, pravna saradnica pri Misiji OSCE-a, rekla je da su u svim bh. tužilaštvima imenovani tužioci koji su zaduženi za koordinaciju i komunikaciju s novinarima, u slučaju napada, i agencijama za provođenje zakona.

- Zaključak je bio da se kontakt-osobe imenuju i u policijskim agencijama. Taj je proces uspješno okončan – 35 osoba u tužilaštvima i policiji imenovano je kao kontakt-osobe za sigurnost novinara - rekla je i dodala da su glavni tužioci dobili smjernice da omoguće punu efikasnost na predmetima u vezi napada na novinare.

Detektor je ranije objavio dokumentarni film u saradnji s OSCE-om “Novinarstvo nije zločin” u kome donosi iskustva napadnutih novinarki i novinara, te govori o izazovima s kojima se novinari radeći svoj posao svakodnevno susreću, kao i o nedovoljnom procesuiranju napada na medijske radnike i niskim kaznama počiniocima.

U filmu se ukazuje na sve veće pritiske na medije na zapadnom Balkanu kao i sve teži položaj novinara, a za slučajeve koji se procesuiraju kazne su jako niske i često završavaju nepreventivnim disciplinskim mjerama.

Posljednjih pet godina povećao se broj prijavljenih napada u BiH, otvorenih prijetnji smrću, govora mržnje, kao i rodno zasnovanog nasilja prema novinarkama, posebno u online sferi. Od 2019. godine do danas, Linija za pomoć novinarima u BiH zabilježila je 340 napada na novinare.
 

federalna.ba/Fena

VSTV BiH
VSTV BiH imenovanja
0 18.07.2024 13:50
Halil Lagumdžija VSTV BiH budžet proračun
0 17.07.2024 17:07
rasprava Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH VSTV BiH
0 16.07.2024 13:42
VSTV BiH izmjene Zakona Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH
0 16.07.2024 13:04
Vijeće ministara Dan žalosti zajam VSTV BiH
0 09.07.2024 15:52