videoprilog Šejle Kulenović (Federacija danas)

Vrijedni su Krajišnici, ali na poljoprivredu su ove godine utjecale vremenske neprilike

U Unsko-sanskom kantonu nikad teža godina za poljoprivrednike, mnogi poljoprivrednici odustaju. Vremenske neprilike ove godine utjecale su dosta na njihovu proizvodnju i funkcionisanje gazdinstva. Mnogi odustaju i gase ih, gdje su primorani bolju budućnost naći van granica BiH.

Ove godine iz budžeta Vlade Unsko-sanskog kantona izdvojeno je 9,5 miliona maraka za poljoprivredu što je jedna od rekordnih cifri. Ali i dalje nedovoljno.

„Nastojat ćemo vidjeti da se osiguraju dodatna sredstva. Znamo koliko je poljoprivreda bitna i značajna za cijelu državu. Sam podatak da je USK najveći proizvođač mlijeka u BiH, da smo prošle godine proizveli preko 37 miliona litara mlijeka - govori koliko su vrijedni naši Krajišnici“, kaže ministar poljoprivrede USK-a Adis Džanić (NES).

Poskupljenja ne staju, a proizvodima cijena pada, govori nam Ahmed Lipović iz sela Osredak, mjestu u kojem većinom vlada tišina, gdje ranijih godina tako nije bilo. Mnogi su zbog težine situacije bili primorani prodati stoku a i ugasiti svoja imanja.

„Ostale su štale, kuruzane... sve je ostalo. I mehanizacija koja truhne, doći će vrijeme da ide na otpad. Zadnjih 15 godina na ovom terenu bilo je 29 proizvođača mlijeka, danas su tamo samo dvojica. Niti imam komšije, niti imam s kim kafu popiti“, govori Lipović, inače predsjednik Udruge mljekara Krajina Cazin.

Ove godine je i urod pšenice znatno pao, prema riječima pojedinih proizvođača - i do 70 posto. Kao glavni razlog su vremenske neprilike, ali i divlje životinje s kojima imaju problem već godinama.

„Doći će vrijeme uskoro da ćeš nuditi vreću eura za vreću brašna ili pšenice. Sad imamo problem sa svinjama, to je baš preteško, a i ptice su napravile štete barem 30 posto“, objašnjava Ramiz Hrnjić.

Sve manje je onih koji se žele baviti poljoprivredom, a one koji se njom bave - navode da je nikad teže. Mnogi su primorani odustati i svoj put nalaziti van granica BiH. Također, sve niže otkupne cijene uz kontunirano povećanja nameta dovodi poljoprivrednike na rub egzistencije.

federalna.ba

poljoprivreda poljoprivrednici poljoprivrednik USK
poljoprivrednici protest
0 04.06.2024 17:01
Janja poljoprivreda poljoprivrednici Agrofarmer Semberka
0 29.05.2024 18:59
Kemal Hrnjić Stolac poljoprivreda rurarni razvoj
0 16.05.2024 09:25
poljoprivrednici štrajk glađu Poljska
0 14.05.2024 14:04