Vrhovni sud Španije pozvao odbjeglog katalonskog lidera Puigdemont da svjedoči
(Izvor: EPA-EFE/RONALD WITTEK)

Vrhovni sud Španije pozvao odbjeglog katalonskog lidera Puigdemont da svjedoči

Španski Vrhovni sud danas je pozvao odbjeglog bivšeg predsjednika regionalne vlade Katalonije Carlesa Puigdemonta da bude svjedok odbrane, u slučaju o navodnom terorizmu, tokom protesta povezanih sa neuspjelim referendumom o nezavisnosti Katalonije 2017. godine.

U saopštenju španskog suda se navodi da su Puigdemont i član katalonskog regionalnog parlamenta Rubén Wagensberg pozvani da dobrovoljno svjedoče putem video konferencije iz njihovih rezidencija van Španije, na ročištu koje je zakazano između 17-21. juna.

Vrhovni sud je otvorio istragu protiv Puigdemonta i Wagensberga "za zločine terorizma" u vezi sa tajnom grupom zvanom Demokratski cunami, koja je organizovala proteste protiv zatvaranja nekoliko katalonskih separatističkih lidera uključenih u nezakonit referendum o nezavisnosti tog regiona 2017. godine.

Tokom tih protesta više hiljada demonstranata je blokralo pristup aerodromu u Barceloni što je uzrokovalo otkazivanje velikog broja letova. Puigdemont je nakon neuspjeha referenduma i potonjih protesta pobjegao u Belgiju, pošto je Španija raspisala potjernicu za njim po optužbi za nenamjensko korišctenje javnih sredstava.

Međutim, nakon što je ljevičarska španska vlada Pedra Sancheza prošlog mjeseca donijela kontroverzni zakon o amnestiji njemu i stotinama drugih pristalica katalonske nezavisnosti je omogućeno da se vrate u politički život zemlje.

Sam Puigdemont je najavio da će biti kandidat na prevremenim regionalnim izborima u Kataloniji koji treba da se održe 12. maja i da će se vratiti u Španiju, ako bude imao šanse da dođe na mjesto predsjednika regionalne vlade. On je u izgnanstvu nastavio da bude politički aktivan, 2019. godine je izabran za poslanika u Euro parlamentu i dalje je na čelu partije "Zajedno".

Wagensberg je pobjegao u Švicarsku nakon što je ranije ove godine protiv njega započeta istraga.

federalna.ba/Beta

Carles Puigdemont
Carles Puigdemont poslanički imunitet
0 05.07.2023 11:09
Carles Puigdemont
0 04.10.2021 17:29
Carles Puigdemont Sardinija Španija izručenje
0 04.10.2021 15:13
Carles Puigdemont Belgija
0 27.09.2021 15:35
Carles Puigdemont Katalonija Italija Španija
0 24.09.2021 19:12