Lider katalonskih separatista u egzilu Puigdemont najavio kandidaturu na regionalnim izborima u maju
(Izvor: Ilustracija/David Ramos/Getty Images)

Lider katalonskih separatista u egzilu Puigdemont najavio kandidaturu na regionalnim izborima u maju

Lider katalonskih separatista u egzilu Carles Puigdemont želi preuzeti vodstvo španske regije Katalonije te će stoga biti vodeći kandidat svoje stranke Zajedno za Kataloniju (Junts) na regionalnim izborima u maju.

Očekuje se da će se 61-godišnji separatistički vođa, koji je kandidaturu najavio na jugu Francuske, jer mu prijeti uhićenje u domovini, natjecati za mjesto u regionalnom parlamentu na prijevremenim izborima koji će se održati 12. maja.

Na stranačkom skupu u malom francuskom gradiću Elneu, nedaleko od granice sa Španjolskom, Puigdemont je rekao da neovisnost Katalonije ostaje njegov najvažniji cilj.

"Neka bude jasno da je moj cilj dovršiti proces neovisnosti koji smo započeli u oktobru 2017. godine", ustvrdio je.

Puigdemont, koji posljednjih nekoliko godina živi u egzilu u Belgiji, izrazio je nadu da će zakon stupiti na snagu do kraja maja nakon što je donji dom španjolskog parlamenta tijesnom većinom glasova usvojio Zakon o amnestiji za katalonske separatiste.

Njegova stranka Junts, zajedno s Katalonskom republikanskom ljevicom (ERC), zahtijevali su od vladajućih socijalista (PSOE) premijera Pedra Sancheza da izglasaju zakon u zamjenu za parlamentarnu podršku koja bi Sanchezu dala novi mandat.

Zahtjev za referendum o neovisnosti nakon neuspjelog januarskog glasanja o prvoj verziji zakona, tri su stranke ponovno dogovorile njegov sadržaj.

Jedna od središnjih promjena bila je drugačija definicija pojma terorizam, koja u drugoj verziji ne slijedi španjolski Kazneni zakon, već Europsku direktivu iz 2017. i Europsku konvenciju o ljudskim pravima.

U skladu s tim, zakon ne bi trebao isključiti nikoga tko je bio uključen u pokušaj secesije.

Pobjeda Puigdemonta bila bi udarac Sanchezovoj vladi, koja je već na udaru kritika zbog davanja amnestije i oživljavanja napora za katalonsku neovisnost.

Puigdemont je rekao da će zatražiti od Španjolske da održi referendum o neovisnosti i nije isključio obnovu jednostrane akcije ako pregovori propadnu.

"Trebali bismo to učiniti bolje nego 2017. godine, sada kada puno bolje znamo načine, prednosti i nedostatke", rekao je Puigdemont.

federalna.ba/AA
Carles Puigdemont najavio kandidatura egzil
Marija Gabriel Bugarska premijerka kandidatura povučena
0 25.03.2024 10:58
Ursula von der Leyen kandidatura Evropska komisija
0 19.02.2024 11:58
Ursula von der Leyen kandidatura predsjednica Evropske komisije
0 19.02.2024 08:10
Vladimir Putin Rusija kandidat kandidatura
0 08.12.2023 13:18