Vođa milicije 'Čuvari zakletve' osuđen na 18 godina zbog napada na Kapitol

Vođa milicije 'Čuvari zakletve' osuđen na 18 godina zbog napada na Kapitol

Stewart Rhodes, osnivač krajnje desničarske milicije Čuvari zakletve (Oath Keepers), osuđen je u četvrtak na 18 godina zatvora zbog pobunjeničke zavjere u napadu na američki Kapitol, što je najteža kazna do sada izrečena za napade 6. januara 2021. godine, prenosi AFP.

Rhodes je jedan od više od 1.000 optuženih za napad, koji je, potaknut tadašnjim predsjednikom Donaldom Trumpom, imao za cilj spriječiti Kongres da potvrdi Joea Bidena kao pobjednika na izborima u novembru 2020. godine.

Ovo je najveća kazna dosad zrečena zbog upada na Kapitol. Tužitelji su tražili 25 godina zatvora.

Rhodes je prošle godine također bio osuđen zbog ometanja službenog postupka i manipuliranja dokumentima.

Na današnjem saslušanju, vođa paravojne milicije nije pokazao nikakvo kajanje, tvrdeći da je politički zatvorenik, insistirajući da su Čuvari zakletve samo štitili druge demonstrante.

- Zavjera s namjerom rušenja ustavnog poretka je među najtežim zločinima koje Amerikanac može počiniti - rekao je sudija Amit Mehta prilikom izricanja kazne.

- Vi predstavljate stalnu prijetnju i opasnost za ovu zemlju - dodao je Mehta direktno obraćajući se Rhodesu, koji je predvodio Čuvare zakletve i organizirao njihovo učešće sa zalihama oružja u napadu na Kapitol od strane Trumpovih pristalica.

- Vi ste pametni, harizmatični i uvjerljivi i to je, iskreno, ono što vas čini opasnim - rekao je Mehta - odbacivši Rhodesovu tvrdnju da je "politički zatvorenik".

Kazna je manja od 25 godina koliko je tužilaštvo tražilo, iako je Mehta prihvatio argument da plan Čuvara zakletve da nasilno spriječe Bidena da postane predsjednik predstavlja teroristički čin. 

Neposredno prije izricanja kazne, Rhodes je, noseći povez na oku i obučen u narandžasti zatvorski kombinezon, prkosno branio svoju grupu i njihove akcije podrške Trumpu.

- Moj jedini zločin je suprotstavljanje onima koji uništavaju našu zemlju - izjavio je, upoređujući sebe sa slavnim sovjetskim disidentom Aleksandrom Solženjicinom.

federalna.ba/Fena

Stewart Rhodes
Stewart Rhodes suđenje Donald Trump
0 30.11.2022 08:44