Osnivač ultradesničarske grupe proglašen krivim za pobunu u SAD-u
(Izvor: Arhiva)

Osnivač ultradesničarske grupe proglašen krivim za pobunu u SAD-u

Osnivač ultradesničarske grupe "Čuvari zakletve" Stewart Rhodes osuđen je za organizovanje zavjere kako bi se poništila pobjeda demokrate Joea Bidena na predsjedničkim izborima u SAD.

Porota u Washingtonu sinoć je Rhodesa proglasila krivim za pobunu nakon trodnevnog razmatranja u skoro dvomjesečnom suđenju koje je pokazalo napore ekstremno desne grupe da po svaku cijenu zadrži republikanca Donalda Trumpa u Bijeloj kući.

Rhodes je oslobođen optužbi po ostale dvije tačke, koje su se odnosile na navodnu zavjeru.

Rhodes nije ušao u zgradu američkog Kongresa 6. januara, ali je optužen da je vodio zavjeru koja je počela ubrzo poslije izbora 2020. da bi se pokrenula oružana pobuna kako bi se zaustavio prenos predsjedničke vlasti.

Presuda predstavlja važan međaš za američko ministarstvo pravde i vjerovatno će otvoriti put da tužilaštvo krene punom snagom dalje u predstojećim suđenjima drugih ekstremista za pobunu.

Presuda će vjerovatno ohrabriti istražitelje čiji rad se proširio dalje od istrage osoba koje su napale zgradu Kongresa. Oni će da se usredsrede i na druge osobe vezane za pokušaje Trumpa da poništi rezultate predsjedničih izbora 2020. godine.

Američki državni tužilac Merik Garland nedavno je imenovao tužioca Jacka Smitha da mu bude specijalni savjetnik koji će nadzirati istragu o nastojanjima da se opovrgnu rezultati izbora kao i odvojenu istragu o zadržavanju tajnih dokumenata na Trumpovom imanju na Floridi.

Koristeći desetine šifrovanih poruka, snimaka i video nadzora, tužioci su potkrijepili optužbu da je Rhodes ubrzo poslije izbora 2020. počeo da priprema oružanu pobunu da bi se zaustavio prenos vlasti.

Tokom sedam sedmica svjedočenja porota je čula kako je Rhodes pozivao svoje pristalice da se bore da bi branili Trumpa, da je razgovarao o izgledima za "krvavi" građanski rat i upozoravao da će "Čuvari zakletve" morati, možda, i da "krenu u pobunu" da poraze Bidena ako Trump ne bude djelovao.

Pored Rhodesa krivom je proglašena i Kelly Meggs, vođa floridskog ogranka Čuvara zakletve. Tri osobe su oslobođene takve optužbe.

Neredi u zgradi Kapitola, sjedištu američkog Kongresa, izbili su nakon što se oko 2.000 pristalica Donalda Trumpa 6. januara 2021. okupilo na protestu tokom koga je bivši predsjednik ponovio neutemeljene tvrdnje da su predsjedničke izbore obilježile nepravilnosti i krađa - koji su uzrokovali njegov poraz.

Kulminacija je bila nasilni upad u zgradu Kongresa, napadi na policiju i članove najvišeg američkog zakonodavnog tijela – koji su bili primorani da se kriju i bježe .Poginulo je pet osoba, a 140 policajaca je ranjeno.

Proces potvrde izbornih rezultata bio je odložen, ali ne i otkazan. Kongres je 6. januara 2021. potvrdio pobjedu aktuelnog predsjednika Joe Bidena.

To je ujedno bio i jedini slučaj u američkoj istoriji da nije sprovedena mirna tranzicija vlasti između poraženog i pobjednika na predsjedničkim izborima.

federalna.ba/Beta

Stewart Rhodes suđenje Donald Trump
Donald Trump
0 02.10.2023 17:12
Donald Trump presuda prevara nekretnine
0 27.09.2023 08:00
Donald Trump obraćanje Iowa
0 21.09.2023 08:23
Joe Biden kandidatura Donald Trump
0 19.09.2023 08:23