VMBiH: Usvojen Prijedlog zakona o organizaciji tržišta vina u BiH

VMBiH: Usvojen Prijedlog zakona o organizaciji tržišta vina u BiH

Vijeće ministara BiH je jednoglasno usvojilo i uputit će odmah Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po žurnoj proceduri Prijedlog zakona o organizaciji tržišta vina u Bosni i Hercegovini u novom tekstu, s oznakom ‘EI’ kao potvrdom odgovarajuće usklađenosti s pravnom stečevinom EU-a i međunarodnim standardima u toj oblasti.

Novi tekst zakona rezultat je dogovora nakon jučerašnje sjednice Vijeća ministara BiH na kojoj su istaknute, a danas usuglašene, određene tehničke primjedbe u vezi s skraćivanjem roka s 18 na 12 mjeseci za donošenje odgovarajućih pravilnika u toj oblasti te preciznijim definiranjem stupanja na snagu i primjene ovog zakona.

Posebno je važno da je ostavljeno dovoljno vremena da se domaćim proizvođačima omogući neometano obavljanje vanjskotrgovinskog prometa na europskom i svjetskom tržištu i nakon studenog 2024. godine, koji je Europska komisija odredila kao krajnji rok za usklađivanje zakonodavstva u BiH u području vina i vinogradarstva sa standardima EU-a.

S obzirom na značaj koji taj sektor ima u poljoprivredi i ruralnom razvitku, Vijeće ministara BiH usvajanjem zakona o organizaciji tržišta vina želi osigurati veću konkurentnost i bolji pristup proizvođača iz BiH europskim i svjetskim tržištima, uz bolje uvjete za proizvodnju vina, usklađene s europskim standardima.

Prijedlogom zakona utvrđuju se načela organizacije tržišta vina u BiH i preciziraju odredbe o proizvodnji grožđa i vina.

Značajan dio zakona odnosi se na sustavno uređenje oblasti u vezi s oznakama podrijetla i zemljopisnog podrijetla te na označavanje, prezentaciju i reklamiranje proizvoda vinarstva, kao i na stavljanje tih proizvoda na tržište, njihov nadzor i kontrolu, uključujući i odredbe o organskim vinima, aromatiziranim vinskim proizvodima i voćnim vinima.

Novi zakon omogućuje uspostavu Vinogradarsko-vinarskog registra, koji predstavlja temelj za oživljavanje i daljnji razvitak tog sektora u Bosni i Hercegovini.

Rješenja predložena u ovome zakonu imat će višestruki pozitivan utjecaj na proizvođače grožđa i vina i njihovu potpunu registraciju za obavljanje djelatnosti, kao i na potrošače koji će imati cjelovit uvid u kvalitetu domaćih vina na tržištu i veću konkurenciju kvalitetnijih domaćih vina, a posebno u odnosu na uvozna vina i grožđe iz drugih zemalja, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

federalna.ba/Fena

Vijeće ministara BiH
Vijeće ministara BiH reforme
0 27.11.2023 15:28
Srđan Amidžić budžet Vijeće ministara BiH
0 22.11.2023 15:03
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine Vijeće ministara BiH Frontex Nenad Nešić
0 09.11.2023 19:46
Federalni radio Vijeće ministara Bosne i Hercegovine Vijeće ministara BiH Frontex
0 09.11.2023 18:19
Frontex Vijeće ministara Bosne i Hercegovine Vijeće ministara BiH Nenad Nešić
0 09.11.2023 17:08