Vlada TK obilježila 30. godišnjicu formiranja 2. korpusa ARBiH

Vlada TK obilježila 30. godišnjicu formiranja 2. korpusa ARBiH

Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona položila je cvijeće i odala počast na spomen obilježjima na Slanoj Banji u Tuzli i na spomen obilježju poginulim pripadnicima MUP-a u odbrambeno oslobodilačkom ratu 1992-95., a u povodu obilježavanja 30. godišnjice od formiranja 2. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Delegaciju Vlade Tuzlanskog kantona, osim premijera Irfana Halilagića, činili su ministar za boračka pitanja Tuzlanskog kantona Zoran Blagojević, ministrica zdravstva Dajana Čolić, ministrica kulture, sporta i mladih Ivana Mijatović i ministar privrede Edin Duraković.

Nakon polaganja cvijeća na spomen obilježjima, u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli je upriličena svečana akademija. Uz predstavnike javnog i političkog života Tuzlanskog kantona, predstavnike boračkih organizacija i udruženja, Akademiji je prisustvovao i član Predjedništva BiH i dobitnik najvećeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan Željko Komšić.

Premijer Halilagić je u svom obraćanju ukazao na značaj obilježavanja ovih datuma.

- U teškim danima 1992. godine, uporedo sa teritorijalno - političkim ustrojstvom države, odvijao se i proces vojnog organizovanja. To organizovanje izraslo je u 2. korpus Armije RBiH, snagu u koju su svi građani sjeveroistočne Bosne s povjerenjem gledali. Zato naša zahvalnost i poštovanje prema doprinosu 2. korpusa u odbrani BiH trebaju biti vidljivi svakodnevno. Najbolje to potvrđujemo pažnjom koju poklanjamo pripadnicima 2. korpusa, ratnim vojnim invalidima, porodicama šehida i poginulih boraca i demobilisanim borcima – kazao je Halilagić.

Osim toga, dodao je on, pažnja koju danas usmjeravamo prema obilježavanju ovog izuzetno važnog datuma nije toliko važna zbog starijih generacija, samih učesnika rata, nego zbog mladih generacija koje su stasale, a da ni tokom svog školovanja nisu imali priliku izučavati noviju historiju, niti se upoznati s ovim činjenicama.

- Upravo zbog toga smo u udžbenike historije za IX razrede osnovnih škola uvrstili izučavanje ove tematike. Da se novim generacijama približi i objasne događaji iz, ne tako davne historije, a čije refleksije i danas osjećamo - kazao je premijer Irfan Halilagić, saopćeno je iz Odjeljenja za informisanje Vlade TK.

federalna.ba/Fena

Vlada Tuzlanskog kanton 2. korpus Armije RBiH godišnjica obilježavanje
godišnjica zločin u Uzdolu
0 14.09.2023 13:04
11.septembar godišnjica avioni teroristički napadi
0 11.09.2023 08:59
Čekaluša stradanje djece godišnjica
0 04.09.2023 12:50
Raštani godišnjica masakr
0 24.08.2023 12:34
Vlada Tuzlanskog kanton penzioneri
0 22.08.2023 18:21