Vlada RS-a ograničila cijenu hljeba
(Izvor: Ilustracija)

Vlada RS-a ograničila cijenu hljeba

Vlada bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska donijela je danas Odluku o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena na području Republike Srpske, kojom se određuje maksimalna maloprodajna cijena od 1,90 KM po komadu proizvoda „bijeli hljeb težine 600 grama, proizveden od brašna TIP 500“.

„Privredni subjekti ne mogu vršiti promet navedenog proizvoda po cijeni iznad propisane cijene, ali mogu po cijeni ispod propisane cijene“, saopšteno je iz Vlade RS-a.

U saopštenju se dodaje da će inspekcijski nadzor nad primjenom ove odluke vršiti Republička uprava za inspekcijske poslove posredstvom republičkog tržišnog inspektora i tržišnog inspektora u jedinicama lokalne samouprave u skladu sa ovlaštenjima propisanim zakonom i propisom kojim se uređuje inspekcijski nadzor.

„Osnovni razlog za donošenje Odluke o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena na području Republike Srpske, jeste veći rast cijena hljeba na tržištu Republike Srpske, a namjera Vlade je da na ovaj način utiče na zaštitu životnog standarda najugroženijih kategorija stanovništva“, dodaje se u saopštenju.

federalna.ba/AA

Vlada RS cijena hljeba