Vijeće ministara BiH usvojilo informaciju o digitalizaciji RTV signala u BiH

Vijeće ministara BiH je usvojilo informaciju o digitalizaciji radio i televizijskog signala u BiH. Formirane su radne grupe koje već obilaze lokacije na kojima bi bila instalisana potrebna oprema, čime bi BiH prestala biti jedina država na svijetu bez digitalnog signala.

Na sjednici je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac zatražio od Ministarstva pravde informaciju
o fazi pripreme Zakona o Ustavnom sudu BiH i još jednom naglasio da je to prioritet od kojega RS neće odustati.

Inače, o ovome zakonu, ali Budžetu i Planu rasta će razgovarati i lideri državne koalicije na sastanku koji je zakazan za 18 i 30 u zgradi Parlamentarne skupštine BiH.

"Ove dvije stvari su na dnevnom redu i u ovom trenutku je to najvažnije. Građanima i institucijama treba budžet, a građanima također treba i Plan rasta koji ne samo da prate reforme nego prate i ozbiljna finansijska sredstva koja su odvojena za BiH i jako je bitno da to aktiviramo. Ne možemo te novce ni aktivirati bez budžeta u koji će se prva tranša uplatiti", kazao je ministar saobraćaja i komunikacija BiH Edin Forto (NS).

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac (SNSD) ustvrdio je kako je Zakon o prestanku važenja mandata stranim sudijama trebao biti u aprilu: "Danas je 13. maj, polovina maja, a mi i dalje nemamo informaciju u kojoj je fazi priprema zakona i radne grupe. To se mora staviti na dnevni red, mora se definisati to pitanje ili parteneri iz Federacije treba da kažu da odustaju od partnerstva i političkih dogovora sa predstavnicima iz RS-a".

federalna.ba

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine Vijeće ministara BiH Vijeće ministara