videoprilog Elme Svraka (Federacija danas)

Velika olakšica bio bi zakon o studentskom standardu na nivou FBiH

Adekvatni uvjeti za život u studentskim domovima, niže cijene školarine i jeftinija stručna literatura neki su od zahtjeva koje studenti godinama upućuju nadležnima. Studentski parlamenti nudili su ideje i brojna programska rješenja, ali su odgovori koji dolaze uglavnom negativni. Online nastava je dodatno unijela nemir u živote studenata, jer je negativno utjecala na kvalitet obrazovanja. Studentski standard u KS nikada nije bio slabiji, dok je u pojedinim kantonima nešto bolji.

Velike školarine, plaćanje stanarine, prijevoza i hrane za mnoge studente koji dolaze iz drugih gradova predstavlja ogroman trošak. Dodatna primanja bi studentima olakšala život i ublažila troškove, no za neke studente to nije izvodivo.

“Redovni studenti ne mogu da budu zaposleni full time, to je jedan problem o kojem mi govorimo već dugo vremena. Nažalost, ne postoji legislativa koja će da normira taj dio studentskog rada. Dešava se da studenti rade po brojnim ugovorima o djelu i da se nalaze u nekoj sivoj zoni koja se ne može ni kontrolisati”, kaže Faruk Dević, predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu.

Nejla Emšo studentica je Fakulteta političkih nauka: “Ja sam redovan student. Redovni studenti i redovni samofinansirajući studenti nemaju priliku da se zaposle - ko aplicira za posao, traži mu se puno radno vrijeme. Redovan student ne može da zadovolji to puno radno vrijeme”.

Ukoliko se žele zaposliti, studenti u Bihaću to mogu uraditi putem Studentskog servisa u Tuzli koji u saradnji sa privrednicima na području USK omogućava studentima zaposlenje. Trenutno na području Bihaća organizacija takvog tipa ne postoji.

“To su većinom poslovi koji se rade u djelatnostima kao što su trgovine, marketi... firme takvog karaktera”, objašnjava Adnan Kovačević, predsjednik Unije studenata Univerziteta u Bihaću.

Inače, studentski standard Univerziteta u Bihaću je, prema njegovim riječima, zadovoljavajući. Kaže da je u martu 2018. godine na Skupštini USK-a usvojen Zakon o studentskom standardu, ali skoro 3 godine poslije se ne provodi: “Cilj je bio osnivanje studentskog doma i studentske menze. Međutim, od usvajanja zakona pa do danas nije konkretno nešto puno urađeno - taj je zakon trenutno mrtvo slovo na papiru”.

Na poboljšanju studentskog standarda radila je i Unija studenata Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru. Izvršena je digitalna transformacija obrazovanja, olakšan je pristup informacijama i obavještenjima, a najbolji studenti su nagrađeni oslobađanjem plaćanja školarine. Iz Unije poručuju da se mogu pohvaliti brojnim inicijativama koje su uputili za poboljšanje stanja.

“Mi nikada nismo zaprimili neku žalbu ili nešto od studenata na Studentski hotel Mostar - kapaciteti su 90% puni. Nedavno smo uputili inicijativu prema Gradskom vijeću Mostara u okviru koje se najbolji studenti na svakom fakultetu Univerziteta ‘Džemal Bijedić’ u Mostaru i na Sveučilištu u Mostaru – znači, po jedan student, najbolji student na svakom fakultetu na univerzitetskom studiju - oslobađa plaćanja te školarine”, navodi Kenan Begović, sekretar Unije studenata Univerziteta “Džemal Bijedić”.

Velika prepreka za skoro sve univerzitete u Federaciji je i dalje kombinovani model izvođenja nastave u vremenu pandemije. Sve to je utjecalo i na sam kvalitet nastave. Istovremeno, velika olakšica za Univerzitete u Federaciji bilo bi donošenje zakona o studentskom standardu na federalnom nivou, a dok do toga ne dođe, studenti će u različitim kantonima živjeti u različitim uvjetima.

federalna.ba

studenti student studentski standard
struja studenti nesreća Hrvatska
0 18.03.2022 15:33
Karton revolucija Tuzla studenti
0 05.02.2022 22:48
studenti Pretežno vedro
0 27.01.2022 23:03
rak grlića materice stopraku studenti Tuzla Medicinski fakultet Univerziteta u Tuzli
0 17.01.2022 16:45
Vlada Federacije BiH Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke nagrade studenti
0 21.12.2021 19:44
SUM APTF Mostar Znanstveni dan studenti
0 11.12.2021 10:27