videoprilog Hane Porić (Dnevnik 2)

EU je i dalje raspoložena pomoći - usvajanje budžeta je uslov za dvije milijarde maraka

Usvajanje budžeta Bosnu i Hercegovinu dijeli od Plana rasta. A, četiri reformska zakona od nove faze u procesu pridruživanja Evropskoj uniji. Posljednji susret bh. lidera s evropskim komesarom za susjedstvo i proširenje potvrdio je ključne obaveze. Ali, nije donio konkretne odgovore i spremnost vladajuće koalicije da sve zahtjeve ispuni. Procesi su stali, a za povratak reformama volje očito nema.

Korak naprijed, nazad dva, pa stagnacija. Vodeća formula bh. politike. Treći mjesec zaredom procesi stoje, zakoni čekaju, evropski put u drugom planu. Otvaranje pregovora sa Evropskom unijom najveći je, ali i posljednji iskorak bh. vlasti. Dobre prilike na dohvat ruke. No, bh. lidere ne motiviraju ni milijarde, a ni neizvršene obaveze. Barem, ne one korisne za državu i građane. Evropska unija, ipak je i dalje raspoložena pomoći. Plan rasta spreman, ali, jasno je, uz uslove.

„Da bi se išlo sa prvom tranšom, potreban nam je usvojen budžet na nivou BiH“, kazao je Oliver Varhellji, evropski komesar za susjedstvo i proširenje.

„BiH je veoma blizu - međutim, potrebno nam je još dodatne posvećenosti i obaveza koje će domaće vlasti preuzeti kako bi BiH bila dijelom svakako značajnog programa Plana rasta“, kazao je Johann Sattler, šef Delegacije EU-a u BiH.

Mimimum koji se podrazumijeva, ali ne i u BiH. U Vijeću ministara gdje je budžet trebao biti spreman već pri kraju prošle godine, još je ostala samo nada da će ga barem na polovini ove godine usvojiti. Dinamiku diktira SNSD preko ministra finansija Srđana Amidžića. No, na dnevni red ne može doći od dnevno-političkih ucjena i sveprisutne zapaljive retorike.

„Bez njega neće biti Plana rasta, ali ne samo Plana rasta. Bez njega nema normalnog funkcionisanja 75 državnih ustanova. Za normalno funkcionisanje države ne bi trebalo da postoje nikakvi uslovi ili uslovljavanje bilo koga da bi se donio budžet. Ja mislim da budžet treba donijeti jučer“, kazao je ministar saobraćaja i komunikacija BiH Edin Forto (Naša stranka).

Posljedice su velike. Politička klima nije pogodna ni za investicije, ni strane, ni domaće. Ekonomska slika je negativna.

„Zapaljiva retorika doprinosi ne samo političkoj nestabilnosti nego ima i negativan ujtecaj na ekonomiju i prosperitet u BiH. Stabilno političko okruženje i rastuća ekonomija kojom se odgovorno upravlja su krucijalni za postizanje ovog cilja“, kazao je Julian Reailly, britanski amabasador u BiH.

„Jako puno gubimo. To je jedna poruka kako se odnosimo prema jednoj toliko vrijednoj i važnoj inicijativi za čitavu regiju, a posebno, ja ću naglasiti, za BiH“, kazala je Azra Hadžiahmetović, profesorica na Ekonomskom fakultetu UNSA.

Uz budžet, Evropska unija očekuje i još 4 zakona. Zakon o VSTV-u, Zakon o sudu, Zakon o graničnoj kontroli, te Izborni zakon. Svi već dugo u pokušaju pronalaska rješenja i dogovora. Bezuspješno. U međuvremenu, uz zakone i opstanak koalicije je u neizvjesnosti.

„Koalicija na nivou Bosne i Hercegovine ne funkcioniše. Kada smo uspostavljali ovu vlast, nadao sam se da ćemo imati više međusobnog povjerenja i mudrosti u vođenju politike te kako nećemo nasjesti na pokušaje zastrašivanja ili razdora vlasti, bilo da se radi o domaćim ili stranim akterima. Vidljivo je kako nam danas nedostaje međusobnog povjerenja, ali bojim se da ćemo, ako ubrzo ne napravimo zaokret, biti izloženi novim krizama. Uskoro nam stižu i lokalni izbori. Krajnje je vrijeme da popravimo situaciju i da koalicija profunkcioniše“, kazao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Da poprave situaciju i prekinu niz sjednica bez zakona i rezultata, prilika je sljedeće sedmice na sjednici Vijeća ministara BiH. Do tada, koalicija ima vremena da konačno dogovori i usvoji budžet, pa već na polovini mjeseca povuče prvu tranšu iz Plana rasta. A, zatim iz blokade državu vrati na put ka Evropskoj uniji.

federalna.ba

Plan rasta za Zapadni Balkan budžet proračun
Edin Forto Plan rasta za Zapadni Balkan Plan rasta
0 21.07.2024 18:27
Dom naroda PSBiH usvojio budžet
0 19.07.2024 12:43
Dom naroda PSBiH budžet hitni postupak
0 19.07.2024 12:31
budžet hitna sjednica Dom naroda PSBiH
0 19.07.2024 08:21
Refik Lendo Plan rasta plan ras Plan rasta za Zapadni Balkan
0 18.07.2024 23:13
Plan rasta za Zapadni Balkan Plan rasta Svetlana Cenić Sead Numanović
0 18.07.2024 19:29