Uručeni certifikati polaznicima PSOTC kursa o upravljanju medijima u operacijama podrške miru

Uručeni certifikati polaznicima PSOTC kursa o upravljanju medijima u operacijama podrške miru

Studentima iz 13 zemalja svijeta koji su završili petodnevni kurs o temi upravljanja medijima u operacijama podrške miru u Centru za obuku za operacije podrške miru (PSOTC) danas su svečano uručeni certifikati.

U pitanju je obuka koju PSOTC tradicionalno organizira u saradnji s Fakultetom političkih nauka Univerziteta u Sarajevu i Uredom za odbrambenu saradnju Ambasade Sjedinjenih Američkih Država.

Kako je Feni kazao komandant PSOTC-ja brigadir Elvedin Omić ovaj kurs samo je jedan od sedam NATO certificiranih kurseva koje organiziraju, a on je posebno zanimljiv jer je certificiran i od Fakulteta političkih nauka i realizira se zajedničkim snagama.

- Kada govorimo o važnosti NATO akreditacije to je od velikog značaja za svaki centar za obuku u NATO zemljama, a kamoli za naše oružane snage i našu državu. I u NATO zemljama vrlo rijetki centri imaju ovu vrstu akreditacije, a čak mnoge zemlje koje su članice NATO-a nemaju centar za obuku akreditiran na ovaj način - naveo je Omić.

Napominje da se ovom akreditacijom ustvari potvrđuje da je sistem planiranja, izvođenja i analize obučenih aktivnosti u skladu s najvišim standardima NATO i da je obuka koja se izvodi ustvari potrebna ne samo na nacionalnom nivou nego i na nivou NATO saveza.

Bosna i Hercegovina jedna je od tri države u svijetu koja ima centar za obuku sa ovom vrstom akreditacije, a da nije članica NATO-a. Donedavno je BiH bila jedna od četiri države, ali je Finska pristupila NATO savezu, a uskoro će biti jedna od dvije države jer se očekuje da Švedska pristupi ovom Savezu. Tako da će to biti BiH i Gruzija.

Ovakav kredibilitet i ugled u svijetu omogućava im da angažiraju eksperte i predavače na kursevima iz mnogih sličnih centara širom svijeta, čime polaznicima omogućavaju da čuju i drugačiju perspektivu i time se kvalitet obuke podiže na najviši nivo.

Govoreći o vježbama koje su organizirane tokom obuke, Omić je izdvojio simulaciju pres-konferencije kada se moglo vidjeti da su svi polaznici u potpunosti naučili najvažnije informacije koje su im pružene od eksperata iz oblasti Odnosa sa javnošću.

Kurs je pohađalo 37 polaznika iz ukupno 13 zemalja, 15 međunarodnih pripadnika, 12 studenata s Fakulteta političkih nauka, devet pripadnika Oružanih snaga BiH i jedna pripadnicu Ministarstva sigurnosti BiH.

Pukovnik Amer Riković koji je ujedno i direktor kursa kazao je Feni da su učesnici tokom ovih pet dana imali priliku spoznati koje su to prilike koje im prisustvo medija u operacijama podrške miru može pružiti, ali isto tako i koji su to izazovi sa kojima se mogu susresti na ovom polju.

Pored toga, eksperti su raznolike i zahtjevne vježbe vezane za davanje izjava za medije, press konferencije akcenat stavili i na razvijanje neophodnih vještina potrebnih za uspješno korištenje odnosa s javnošću u operacijama kako bi se postiglo jedinstvo napora u izvršenju ciljeva misije.

Najavio je da će se nastaviti s realizacijom ovoga kursa i ulaganjem da se kurs obogatili s još više sadržaja i još više međunarodnih polaznika kao i eksperata obzirom da je interesiranje za ovaj kurs zaista veliko.

Poručnica i članica PSOTC-ja Nedžmina Dervišević godinu dana radi u ovom priznatom i akreditiranom centru te joj rad u internacionalnom okruženju pričinjava veliko zadovoljstvo i napredak u karijeri.

Kaže da je krajni cilj uposlenika PSOTC-ja da svi oni koji dođu da pohađaju njihove kurseve steknu znanja u različitim oblastima zbog čega je svima preporučila kolegama u oružanim snaga u BiH i drugom državama da se prijavljuju na ove kurseve.

Potporučnica Emmanouela Dandoulaki, instruktorica na Helenskom međunarodnom operativnom centru za podršku miru koji se nalazi u Kilkisu u Grčkoj izrazila je zadovoljstvo zbog saradnje s PSOTC-om u pružanju medijske obuke za vojsku i novinare.

- Naša stručnost u operacijama podrške miru i strateškoj komunikaciji omogućavaju nam da efikasno doprinesemo ovoj zaista važnoj obuci - osnovnom kursu "Upravljanje medijima u operacijama podrške miru" koji je održan u Sarajevu - dodala je.

Izrazila je uvjerenje da će ova saradnja unaprijediti znanje i vještine medijskih profesionalaca i unaprijediti regionalnu saradnju i stabilnost.

Asistentica na Odsjeku za komunikologiju Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu Amina Vatreš izrazila je zadovoljstvo u pogledu uspješnosti realizacije petodnevnog kursa, posebno naglašavajući snažnu sintezu teorijskog i praktičnog aspekta.

U tom smislu naglasila je značaj saradnje akademske zajednice s vojnim segmentom, dodajući da studenti do sada nisu imali priliku da se upoznaju s procesom organizacije odnosa s javnošću unutar vojne strukture.

Studentice na Odsjeku za komunikologiju Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu Amna Horman i Merima Buljubašić koje su bile polaznice kursa kazale su da im je ova praksa bila od velikog značaja u daljnjem obrazovanju kada je u pitanju novinarstvo i različitim njegovim formama.

Predavači na kursu bili su iz Multinacionalnog centra za obuku za operacije podrške miru iz Grčke, NATO štaba Sarajevo, Komande EUFOR-a, Ureda za odbrambenu saradnju Ambasade SAD-a, Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, Federalne novinske agencije (FENA), Medijsko informativnog centra Oružanih snaga BiH te pripadnici PSOTC.

federalna.ba/Fena

PSOTC