PSOTC organizira kurs za 37 studenata o temi upravljanja medija u operacijama podrške miru

PSOTC organizira kurs za 37 studenata o temi upravljanja medija u operacijama podrške miru

Centar za obuku za operacije podrške miru (PSOTC) u saradnji sa Fakultetom političkih nauka Univerziteta u Sarajevu realizirat će sljedeće sedmice petodnevni kurs o temi upravljanja medija u operacijama podrške miru.

Kako je Feni kazao potpukovnik Amer Riković koji je ujedno i direktor kursa, u pitanju je obuka koju PSOTC tradicionalno organizira u saradnju s Fakultetom političkih nauka i uredom za odbrambenu saradnju Ambasade Sjedinjenih Američkih Država.

- Ovaj kurs koji je certificiran, od NATO saveza i Univerziteta u Sarajevu ima za cilj pružanje neophodnih informacija i dijeljenje iskustava sa učesnicima kako bi u potpunosti razumjeli koje su to prilike koje im prisustvo medija u može pružiti, ali isto tako i koji su to izazovi s kojima se mogu susresti, a koji su vezani za ulogu medija u operacijama podrške miru - dodao je.

Osim toga eksperti iz oblasti odnosa s javnošću tokom ovog kursa kroz brojne i različite vježbe akcenat će staviti i na razvijanje neophodnih vještina potrebnih za uspješno korištenje odnosa s javnošću u operacijama kako bi ispunili ciljevi misije.

Kurs će pohađati ukupno 37 polaznika koji dolaze iz 15 različitih zemalja širom svijeta, od čega i 12 studenata s Fakulteta političkih nauka UNSA, a ovo je jedan od ukupno sedam NATO certificiranih i četiri UN certificirana kursa koji se izvode u Centru za obuku za operacije podrške miru.

Pored predavača s Fakulteta političkih nauka UNSA kao suorganizatora, na kursu će biti angažirani i predavači iz drugih institucija i organizacija u okviru različitih programa saradnje koje PSOTC ima s njima.

Predavači će biti iz Multinacionalnog centra za obuku za operacije podrške miru iz Grčke, NATO štaba Sarajevo, Komande EUFOR-a, Ureda za odbrambenu saradnju Ambasade SAD-a, Fakulteta političkih nauka UNSA Federalne novinske agencije (FENA), Medijsko informativnog centra Oružanih snaga BiH te pripadnici PSOTC.

federalna.ba/Fena

PSOTC