videoprilog Samira Pašalića (Federacija danas)

Univerzitet u Sarajevu promovisao 55 doktora nauka

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj, prorektori i dekani fakulteta, promovisali su danas u Narodnom pozorištu u Sarajevu 55 kandidata i kandidatkinja na čast doktora nauka.

Kako je u svom govoru kazao rektor Škrijelj, kandidati su prošli izuzetno zahtjevan put akademskog napredovanja i usavršavanja, ispunjen brojnim izazovima i odricanjima, te istovremeno i ohrabrujućim spoznajama o nauci kao jednom od ključnih uslova općeg društvenog napretka i razvoja.

- Danas promovišemo i slavimo vaše izuzetno akademsko i naučno dostignuće. Već sutra naša društvena zajednica očekuje i treba vaš predani i potpuni angažman u nauci, akademiji i zajednici. Sebi ne smijemo dopustiti luksuz da budemo tihi posmatrači bremenite svakodnevnice – poručio je Škrijelj.

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo Aleksandra Nikolić ističe da današnji čin označava trenutak kada drutvo prepoznaje i slavi dostignuća, zalaganja i odricanja kandidata, čime je bh. društvo bogatije, snažnije i sposobnije da na kreativan način odgovori na kompleksne izazove.

- Nadam se da ste spremni i motivisani da prihvatitie ove izazove i da gradite mreže saradnje sa ljudime dobre volje, kako bi znanje i kreativnost aplicirali stvarajući nova, inovativna rješenje koja će oblikovati svjetliju budućnost BiH – kazala je Nikolić.

Univerzitet u Sarajevu promovisao je devet kandidata na čast doktora medicinskih nauka, osam na čast doktora tehničkih nauka, po četiri kandidata na čast doktora ekonomskih i pravnih nauka, po tri kandidata na čast doktora političkih i zdravstvenih nauka, po dva kandidata na čast doktora socioloških, književnih, historijskih i hemijskih nauka.

Također promovisan je po jedan kandidat na čest doktora islamskih, sigurnosnih, društvenih, kriminoloških, upravnih, književnohistorijskih, lingvističkih, psiholoških, prehrambeno-tehnoloških, poljoprivrednih, kompjuterskih, bioloških, matematičkih i biotehničkih nauka, te doktora nauka scijalnog rada i fizike.

federalna.ba/Fena

Univerzitet u Sarajevu doktori nauka
Dani otvorenih vrata Univerzitet u Sarajevu
0 05.05.2022 13:08
kampus Univerzitet u Sarajevu uređenje
0 25.03.2022 14:57
Institut za jezik Univerzitet u Sarajevu
0 07.03.2022 15:44
Univerzitet u Zenici doktori nauka
0 26.10.2021 19:09
Rifat Škrijelj Univerzitet u Sarajevu UNSA Medicinski fakultet
0 12.10.2021 16:49
doktori nauka diplome zaposlenje
0 04.09.2021 15:52