videoprilog Mime Golubić (Dnevnik 2)

Umjesto konačnog priznanja, izvinjenja i pomirenja - prijetnje i negiranja

Strah od etikete genocidnog naroda uzrokovao je paniku, pa su uslijedile nikad veće prijetnje. Riječi oštre, ali sadržaj isti. Negiranje genocida u Srebrenici, vrijeđanje žrtava i političkih partnera do otpisivanja Murphyja s pozicije američkog ambasadora. Posljednji istup Milorada Dodika ukratko. Reakcija Tužilaštva Bosne i Hercegovine ponovno je izostala. A sve ususret predstavljanju prijedloga Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Prijetnje, ucjene, ultimatumi - stara politika po istoj matrici. Kreiranje političkih kriza i atmosfere straha. Dobro poznati potezi s potpisom Milorada Dodika. A kada nešto zasmeta i nije po volji, lider RS-a krene utabanom stazom. Strategija predvođena prijetnjama secesijom. Ovaj put okidač Rezolucija o Srebrenici. Poziv da se nikada ne zaboravi i ne ponovi genocid - civilizacijski čin - uzrok za paniku i kritike.

“Okupile su se mnoge bitange koje žele to da urade protiv RS-a. Mislim da smo došli do zida i do kraja i da Srbi ne smiju biti neoprezni”, rekao je Dodik.

A zatim uvrede, umanjivanje broja žrtava i ponavljanje sramotnih starih stavova...

“Nema opšteprihvaćenih dokaza da se desio genocid u Srebrenici, desilo se ozbiljno stradanje”, ustvrdio je Dodik.

Od priznanja do negiranja genocida. Promjena kursa političkog kretanja, udar na državno, uzdizanje entitetskog. Lepeza djelovanja Milorada Dodika široka, ali na krajnji potez se nikada nije odlučio. Od pitanja državne imovine, izmjena Izbornog zakona do Rezolucije o Srebrenici. Razloga više, prijetnja ista. Hrabrosti na djelu uvijek malo. Zato u priči ne manjka.

“Ponavljat ću sve do momenta dok se to ne desi. Ni 100 Amerika neće očuvati Bosnu i Hercegovinu, nakon ovoga nema ni jednog razloga da funkcioniše Bosna i Hercegovina”, poručio je Dodik.

No, nije prvi put da su Dodikove riječi i djela suprostavljeni. Državnu koaliciju ranije okarakterisao matematičkim zbirom i proglasio nepostojećom. I dok je u snimljenom intervjuu vrijeđao i prijetio, gotovo u isto vrijeme za istim stolom družio se s državnim partnerima - Čovićem i Nikšićem.

“Sarajevska politika je antisrpska politika i ne želimo da s njom sarađujemo. Eto odlazi im taj Murphy, sada to je ekskluzivna vijest”, dodao je Dodik.

Za američke zvaničnike, osim uvreda, drugih epiteta u govoru Dodik nema. Uprkos lošim odnosima najavljuje ekskluzivne informacije, poznate jedino u diplomatskim krugovima. Vodi li se izrekom tajne su tu da ih neko nasluti, ili se samo nada? Dok reda prijetnje i gnusno negira genocid, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i dalje šuti. Ništa glasniji nisu ni državni partneri. S druge strane, lider RS-a glasno najavljuje veliki miting srpskog naroda na Trgu Krajine u Banjaluci u četvrtak. Dan ranije u Ujedinjenim narodima bi trebao biti predstavljen prijedlog Rezolucije o genocidu u Srebrenici. Sudeći prema upućenoj podršci zemalja članica UN-a, jasno je šta će jače odjeknuti i dobiti veću podršku.

federalna.ba

rezolucija o Srebrenici genocid u Srebrenici Milorad Dodik
Sedina Delić-Tanović Srebrenica genocid u Srebrenici
0 24.05.2024 22:56
Milorad Dodik negiranje genocida Bakir Izetbegović Reuf Bajrović Emir Suljagić SIPA
0 24.05.2024 19:32
Arne Johan Vetlesen Rezolucija o genocidu u Srebrenici genocid genocid u Srebrenici
0 24.05.2024 19:25
Christian Schmidt rezolucija o Srebrenici
0 24.05.2024 12:12
Ambasada SAD Milorad Dodik razdruživanje Republika Srpska
0 24.05.2024 10:51