videoprilog Nađe Ridžić i Sanele Sojtarić (Dnevniku 1)

Kako je nestao rukom pisani Kur'an star 300 godina?

Da u ovoj zemlji nikome i ništa nije sveto, najbolje potvrđuje slučaj u Fojnici. Naime, u toku sedmice sasvim je slučajno primijećeno, a potom prijavljeno nadležnom MUP-u, odnosno u PS Fojnica, da je nestao rukom pisani Kur'an, star tri stotine godina. A kada je nestao - niko ne zna. Dokaz je ovo koliko vodimo brigu o sebi i kulturnoj baštini.

Rukom pisani Kur'an ukraden iz Atik džamije u Fojnici

Rukom pisani Kur'an ukraden je iz Atik džamije u Fojnici. MUP Srednjobosanskog kantona poduzima mjere iz svoje nadležnosti, a ovo djelo će najvjerovatnije biti tretirano kao teška krađa kulturnog dobra ili stvari od naročitog naučnog, umjetničkog, historijskog ili tehničkog značaja. Ukradeni...

Kur'an je, prema predanju, pisao Mustafa sin Salihov, 1751. godine. Nestanak je otkriven sasvim slučajno. Naime, glavni dubrovački imam poželio je vidjeti Kur'an, jer sličan se čuva i u Dubrovniku, objašnjava Edin ef. Rojo, glavni imam MIZ Fojnica.

I onda je uslijedila prijava, nakon koje službenici MUP-a Srednjobosanskog kantona čine sve da otkriju počinitelje ovog krivičnog djela.

„U saradnji sa nadležnim Kantonalnim tužilaštvom poduzimaju se mjere i radnje na utvrđivanju činjenica i okolnosti koje su dovele do kričnog djela teške krađe“, kazao je Hasan Hodžić, glasnogovornik policijskog komesara SBK-a.

Imam Atik džamije, koji je, kako tvrdi glavni imam Rojo, u posljednje vrijeme džamiju držao otključanom, danas nije htio pred našu kameru. Ali zato jesu stanovnici Fojnice – koji za ovo kažu da je grozno i sramota.

O tome ko je i zašto na ovom nezaštićenom mjestu čuvao kulturnu baštinu države, neko drugi treba da govori. Međutim, činjenica je da ćemo sada, ukoliko poželimo vidjeti Kur'an sličan ovome, morati do Dubrovnika. Nezvanično, uz Kur'an, nestale su i neke druge knjige, o kojima za sada niko ne govori.

federalna.ba

Fojnica Kur'an teška krađa
Fojnička ahdnama Ahdnama Milodraž Fojnica
0 28.05.2023 22:07
skraćenice Međunarodni dan maternjeg jezika Fojnica
0 22.02.2023 21:49
Fojnica Izet Sarajlić
0 26.11.2022 22:49
Fojnica fratri ubistvo godišnjica
0 13.11.2022 15:12