Udruženje 'Pipol' obilježilo Međunarodni dan djece oboljele i izliječene od raka

Udruženje 'Pipol' obilježilo Međunarodni dan djece oboljele i izliječene od raka

Udruženje porodica i prijatelja djece oboljele od leukemije i drugih malignih bolesti "Pipol" i ove godine je prigodnim aktivnostima obilježilo Međunarodni dan djece oboljele i izliječene od raka, a koji se u svijetu i u Bosni i Hercegovini obilježava u sklopu globalne kampanje za borbu protiv dječijeg raka.

Tim povodom, u K.I.D.S. Centru je kroz prilagođeni individualni rad sa djecom izliječenom od raka i njihovim porodicama, u sklopu programa psihosocijalne podrške koji realizuje udruženje Pipol, organizirana šetnja crvenim tepihom za djecu i mlade s područja Tuzlanskog kantona, Brčko distrikta BiH i dijela RS-a.

Podijeljeni su paketi s osnovnim prehrambenim i higijenskim artiklima, čime je udruženje Pipol nastavilo s pružanjem kontinuirane materijalne i psihosocijalne pomoći i podrške djeci oboljeloj i izliječenoj od raka i njihovim porodicama, posebno za vrijeme pandemije Covid-19, saopćeno je iz tog udruženja.

Također, predstavnici Udruženja posjetili su Kliniku za dječije bolesti, i tom prilikom uručili brojne poklone mališanima oboljelim od raka koji se nalaze na intenzivnom bolničkom liječenju na Odjeljenju za hematologiju i onkologiju te klinike, koje je prije pet godina uz podršku Grada Tuzla, brojnih društveno-odgovornih kompanija i humanitaraca obnovilo udruženje Pipol.

Od tada se kompletan proces bolničkog liječenja i kontrolnih praćenja djece oboljele od raka odvija u Tuzli.

Predsjednica udruženja Pipol Amra Saračević je kazala da će u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana djece oboljele i izliječene od raka, građani, učenici i uposlenici osnovnih i srednjih škola sa područja Tuzlanskog kantona, danas nositi maskice sa zlatnom vrpcom u znak podrške djeci i mladima oboljelim i izliječenim od raka i u znak sjećanja na sve prerano preminule mališane, čime će još jednom ukazati na značaj društvene podrške djeci oboljeloj i izliječenoj od raka, i njihovim porodicama.

- Presretni smo smo zahvaljujući podršci našeg proslavljenog nogometnog reprezentativca Elvira Rahimića korak bliže da o(p)stanemo zajedno i u 2022.godini u našem K.I.D.S. Centru, za čiji opstanak se borimo u 2022.godini, s obzirom da finansiranje ovog društvenog i edukativno-razvojnog Centra za djecu oboljelu i izliječenu od raka nije sistemski riješeno – istakla je Saračević.

federalna.ba/Fena

PIPOL