videoprilog Omera Hasanovića (Dnevnik 2)

Srebrenička udruženja će pomno pratiti budući rad državnog pravosuđa

Teško je uopće povjerovati da neko iskreno negira genocid u Srebrenici, a da je vidio hiljade bijelih nišana ili čuo neku od tragičnih priča preživjelih iz jula 1995. godine. No, sada će se bar za to krivično odgovarati pred bh. pravosuđem. 

Udruženja preživjelih Srebreničana su zadovoljna odlukom Valentina Inzka. Zadovoljni su i time što je ona donesena neposredno nakon 11. jula, kao što je posljednji put i obećao. 

Da genocid u Srebrenici nije tema za rasprave, nego historijska činjenica poručili su iz američke ambasade. A to je upravo ono čemu teže i u ovim udruženjima posljednjih nekoliko decenija. 

Majke, na neki način zadovoljne, kažu Inzko je ovu odluku mogao donijeti i mnogo ranije.

„Svaki put smo postavljale pitanje kada će donijeti zakon. Uvijek je obećavao, a mi smo čekali. Ima majki koje nisu dočekale“, kaže Fadila Efendić, predsjednica Udruženja Majke Srebrenice.

Šehida Abdurahmanović članica je Udruženja Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa: „Ta odluka koju je donio je za poštovanje, s obzirom na to da mi znamo koliko godina se borimo s tim da se donese ta odluka. I negdje smo bile zabrinute, evo, već on odlazi“.

Potpredsjednica Udruženja Žene Srebrenice Nura Begović pita zašto je Inzko čekao dva mandata, osam godina? Podsjeća kako se naslušao svega - zloglasnih riječi i izjava političara predstavnika srpskog naroda.

Oštro osuđuju današnje izjave Milorada Dodika, koji je već najavio da neće poštovati Krivični zakon BiH i da će se nastaviti isto ponašati kao i prethodnih godina, kada je bez ikakvih sanckija kontinuirano negirao genocid u Srebrenici.

„Vjerujte, svaki normalan čovjek treba da se zabrine, koliko je to bolestan čovjek i kakve strašne izjave daje, govor mržnje. Da nam je uređena država, da je Tužilaštvo BiH efikasnije - on bi do mraka trebao biti uhapšen“, ističe Abdurahmanović

Predsjednik Kluba SDA u Vijeću naroda RS-a Alija Tabaković naglašava kako je Dodik i danas javno negirao genocid: „Očekujemo od Tužilaštva BiH, koje je zaduženo za provođenje Krivičnog zakona BiH, da reaguju na vrijeme“.

Dakle, državno pravosuđe od sada će morati oštro kažnjavati svaki oblik negiranja genocida u Srebrenici.

„I Tužilaštvo BiH treba da shvati jednom - ko ruši državu, ko narušava pravni poredak države - gdje mu je mjesto, to je iza rešetaka. I Dodik i do Dodika svi koji ga podržavaju“, dodaje Efendić.

Potpredsjednica Udruženja Žene Srebrenice Nura Begović navodi kako zakon postoji - i da sad trebaju da rade.

Majke Srebrenice kažu da će pomno pratiti budući rad državnog pravosuđa i oštro reagovati na bilo kakav eventualni pokušaj krivičnog neprocesiranja negatora genocida u Srebrenici.

 

Zakon o zabrani negiranja genocida Srebrenica negiranje genocida genocid
Vojin Pavlović negiranje genocida Srebrenica
0 27.09.2021 18:20
Memorijalni centar Srebrenica negiranje genocida
0 27.09.2021 15:57
identifikacije žrtve Srebrenica
0 27.09.2021 13:34
Theoneste Bagosora genocid Ruanda
0 27.09.2021 08:23
Srebrenica Radio Federacije BiH Federalni radio
0 20.09.2021 20:08