Prilog Predraga Bošnjakovskog

U „Zetri” počela masovnija imunizacija starijih građana Sarajeva

Konačno je započela dugo najavljivana imunizacija građana Sarajeva. Istina veoma mali broj doza vakcina je na raspolaganju što se ne može ni nazvati masovnom imunizacijom, ali krenulo je. Oni najstariji su zadovoljni organizacijom cjepljenja.

Sve je funkcionisalo savršeno, kažu oni koji su se vakcinisali i pripadaju populaciji starijih od 75 godina. Vakcinacija koja je započela jutros u 8 sati trajaće do 20. Na raspolaganju su vakcine “AstraZenekce” koje su donacija Republike Srbije, nešto manje od 10.000 doza  i “Sinovak” – oko 1.800 (donacija Republike Turske).

Član kriznog štaba Ministarstva KS-a Arman Šarkić kazao je kako je danas prvi dan treće faze masovne vakcinacije.

”Možemo najaviti uprkos jednom dosta malom broju doza da smo ušli u treću fazu, da ćemo se na terenu ponašati prema onome kako vakcine budu stizale u Federaciju BiH i Kanton Sarajevo. Vrlo smo fleksibilni po tom pitanju. Preduzeli smo sve taktičke operativne korake. Danas nam je prvi dan i vrlo nam je bitan kako bismo vidjeli da je informatički sistem u sinergiji s operativinim koracima, iako smo dan prije imali probu. Međutim, s obzirom na to da je prvi dan, moramo biti vrlo oprezni i ne smije nam se potkrasti nijedna greška”, rekao je Šarkić. Dodao je kako je zbog toga napravljen maksimalno kontroliran ulazak u dvoranu ”Zetru”.

 

Ministar zdravstva KS-a Haris Vranić iznio je podatke o broju vakcinisanih i daljim planovima. Kazao je da je zadovoljan načinom na koji teče proces vakcinacije stanovništva u Sarajevu. Vranić je rekao da je do 10:30 sati vakcinisano blizu 350 građana Sarajeva. “Bila je bojaznost da li će to funkcionisati sa IT sektorom, savršeno je funkcionisalo . Brzo je išlo, efikasno, bez problema i zastajkivanja”, rekao je ministar  Vranić 

Korak ispred drugih u procesu vakcinacije je Zeničko-dobojski kanton u Federaciji. Razlog tome je nešto manji broj zdravstvenih radnika u odnosu na druge veće kantone, kao i dobra organizovanost procesa imunizacije tvrde nadležni. Skromni broj vakcina je utrošen, a za početak masovne vakcinacije očekuju i veći broj vakcina u narednom periodu, kazao je  Senad Huseinagić, direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

U Prijedoru je nastavljena revakcinacija nakon što im je propalo 1.350 doza vakcina. Policija i Ttužilaštvo u ovom gradu sprovode istragu o ovom slučaju. U Tuzlanskom kantonu novih je 145 slučajeva zaraze koronavirusom dok je preminulo deset osoba. U Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar preminulo je 8 osoba. U Brčko distriktu je registrovano 40 novih slučaja zaraze virusom korona, od 177 analiziranih uzoraka urađenih u posljednja 24 sata, saopšteno je iz Štaba za zaštitu i spasavanje dDistrikta. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik vakcinisan je danas protiv virusa korona u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske.  Dodik je vakcinisan ruskom vakcinom Sputnik Ve.

imunizacija vakcine vakcinacija Federalni radio
sport Federalni radio
0 12.05.2021 00:49
Vijesti u 22 Federalni radio
0 11.05.2021 22:48
Dramski program Federalni radio
0 11.05.2021 22:41
Interresorna radna grupa za izmjenu izbornog zakonodavstva Federalni radio
0 11.05.2021 18:00