U Sarajevu promovirana monografija 'Živa lomača – Bikavac u Višegradu (27. juni 1992)'

U Bošnjačkom institutu u Sarajevu u utorak je održana promocija monografije "Živa lomača – Bikavac u Višegradu (27. juni 1992.)", autora Ermina Kuke.

Inicijator projekta i izdavač Monografije je Udruženje "Žena - žrtva rata", na čelu sa Bakirom Hasečić, a rukovodilac projekta i autor Monografije je Ermin Kuka, viši naučni saradnik Univerzitet u Sarajevu - Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava.

Autor Kuka je pred sami početak promocije kazao je novinarima kako je monografija rađena na dokumentiran način, uz korištenje relevantne građe i izjava preživjelih žrtava.

“Pogotovo izjava Zehre Turjačanin, koja je jedina preživjela spaljivanje civila na Bikavcu. Ova monografija dokazuje i pokazuje genocidnu namjeru srpskih oružanih formacija da u potpunosti etničke očiste prostor Višegrad”, poručio je Kuka.

Dodao je kako su za pretvaranje multietničkog grada Višegrada u etnički čist prostor korišteni najmonstruozniji zličini, izvršeni nad bošnjačkim civilima. Rezultat svega je, kako je istakao, činjenica da je u Višegradu danas u potpunosti promijenjena etnička struktura stanovništva.

“Danas se u Višegradu slave baš ono zločinci koji su počinili da monstruozni zločin, a spaljivanje živih civila je zaista zdravom ljudskom razumu neshvatljivo”, dodao je Kuka, napominjući kako je već urađena monografija koja tematizira drugu živu lomaču u Višegradu, u Pionirskoj ulici.

Bakira Hasečić je istakla kako je vrlo značajno da je dokumentirano obrađena i zločin na Bikavcu.

“Ne samo zbog živo zapaljenih civila, već zbog članova porodica ubijenih, a posebno zbog budućih generacija, naš cilj je bio da u ovoj monografiji prikažemo istinu. Istinu koja je presuđena, da niko više ne može negirati, jer mi i danas širom BiH imamo negatore i genocida u drugih pravosnažnih presuda”, kazala je Hasečić.

Napominjući kako je ovo period godine kada se obilježavaju godišnjice najtežih zličina u Višegradu i drugim dijelovima BiH, Hasečić kaže kako je ovo doba godine kada se vraća u te teške trenutke.

“Teško je, ali borićemo se dok smo živi za pravdu i istinu protiv svih ratnih zločinaca”, zaključila je Hasečić.

Promotori monografije bili su Rasim Muratović, naučni savjetnik i direktor Univerzitet u Sarajevu - Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, Amir Kliko, viši naučni saradnik Univerzitet u Sarajevu - Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava i Hamza Memišević.

Podsjećamo, u višegradskom naselju Bikavac, na samom istoku Bosne i Hercegovine, pripadnici vojske i policije Republike Srpske zatočili, a potom zapalili više od 70 bošnjačkih žena i djece.

Najmlađa žrtva bila je stara samo godinu dana. Jedina koja je preživjela ovaj zločin jeste Zehra Turjačanin koja je o strahotama na Bikavcu svjedočila pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).

Za zločin na Bikavcu pravosnažnom presudom u MKSJ osuđeni su Milan Lukić na doživotnu kaznu zatvora i Sredoje Lukić na 27 godina zatvora. Za zločine u Višegradu suđeno je i pred domaćim sudovima u Bosni i Hercegovini.

federalna.ba/AA

Bikavac živa lomača Višegrad monografija ratni zločin